salgóbánya

2021.06.12. 19:46

Fogaskerekű rázná fel a salgótarjáni turizmust

A megyei kormányhivatal megrendelésére a 21 Hegy-Vár Egyesület elkészíttette a salgótarjáni fogaskerekű kisvasút előzetes megvalósíthatósági tanulmányát. A mintegy kétszáz oldalas dokumentumot nemrég adták át az országgyűlési képviselőknek, illetve a város polgármesterének – írta a City7 Magazin.

Gerhát Karina

Fotó: Shutterstock

A tanulmány turisztikai, vasúti és környezetvédelmi szakemberek bevonásával készült, amely a gyakorlati megvalósítás alapját jelenti, amennyiben sikerül a projektre forrást biztosítani.

– Fontos leszögezni, hogy a kormány a turisztikai célú, keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztésének második üteméről szóló kormányhatározatban rögzítette a salgótarjáni kisvasút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését – mondta dr. Becsó Károly, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője.

Hozzátette: mivel a mostani kisvasút terve eltér a 2012-estől, ezért az előkészítő munkára még 2019-ben 15 millió forintot biztosított a kormány a Nógrád Megyei Kormányhivatal számára. Ez a tevékenység zárult le most, eredményeként pedig elkészült a fogaskerekű kisvasút előzetes megvalósíthatósági tanulmánya.

dr. Becsó Károly, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője.
Fotó: H.M. / NMH

– A tervezet lélegzetelállító, azonban Salgótarján fejlesztési elképzelései közé csak a városvezetés veheti be ezt. Sem a fejlesztési elképzelésekről, sem pedig a prioritási sorrendjükről nem mi döntünk. Arra viszont szeretném felhívni a figyelmet, hogy egy ilyen nagy projektnél alaposan meg kell vizsgálni a gazdaságosság, a fenntarthatóság és az üzemeltetés kérdését. A fogaskerekű kisvasutat, mint turisztikai attrakciót például szálláshely- és strandfejlesztéssel együtt, vagyis egy nagyobb egység részeként kell kezelni – emelte ki a honatya.

Hangsúlyozta: minden olyan projektet, ami Salgótarján szempontjából előremutató, támogat, és nyitott az egyeztetésekre.

A fejlesztési elképzelések között fontossági sorrendet kell felállítani

– A helyi Fidesz-frakció 2012 óta támogatja a kisvasút ötletét. Az előző fideszes városvezetés által felvázolt elképzeléstől eltér és sokkal nagyobb szabású ennek az új tervnek a nyomvonala, több ipartörténeti és turisztikai látnivalót mutat be – mondta Fenyvesi Gábor frakciószóvivő, önkormányzati képviselő. Hozzátette: támogatják a tervet és megvalósíthatónak is tartják, hiszen Salgótarjánnak kitörési lehetőséget adna egy ilyen komplex beruházás létrejötte.

– A projektet támogatjuk, azonban véleményünk szerint a fejlesztési elképzelések között fontossági sorrendet kell felállítani. Az elsődleges a gazdaságfejlesztés, az ipari területek feltárása, az infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztése, valamint a város leromlott területeinek a rehabilitációja. Az is kérdés a frakciónk számára, hogy ezt a turisztikai fejlesztést kinek kellene lebonyolítani: Salgótarjánnak vagy éppen valamely állami cégnek, például a nyomvonalon jelen lévő Ipoly Erdő Zrt.-nek, esetleg a Bükki Nemzeti Parknak – hangsúlyozta Fenyvesi Gábor.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában