segítség

2021.05.02. 11:20

Már adónk egy százalékával is rengeteget segíthetünk a Nógrád megyei szervezeteknek

A legtöbben a gyermekek fejlődésére, illetve a ;ő gyógyításukra vagy az állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk egy százalékát. A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékáról idén is egészen május 20-ig lehet rendelkezni. A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, miközben a felajánlás csak néhány perc figyelmet igényel az adózóktól.

Gerhát Karina

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a személyijövedelemadó-bevallás webes felületének kezdőoldalán is feltünteti a rendelkezés lehetőségét az adó egy plusz egy százalékáról. Teszi ezt annak érdekében, hogy minél többen, a lehető legegyszerűbb módon támogathassanak civil szervezetet, vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot – mondta el portálunknak Gáspárné Pál Erika.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakértője hozzátette: a rendelkezőnyilatkozat elektronikusan, illetve papíralapon – postai úton – vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a „20EGYSZA” lapon, egészen május 20-ig. A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékáról legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal webes kitöltőprogramjával lehet rendelkezni.

– A korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatók továbbra is összegyűjthetik a munkavállalóik egy plusz egy százalékos nyilatkozatát. Ebben az esetben legkésőbb május 10-ig, hétfőig lezárt borítékban kell átadni a foglalkoztatónak a nyilatkozatot. A lezárt boríték ragasztott felületét az alkalmazottnak saját kezűleg alá kell írnia. A munkáltatónak a nyilatkozatot tartalmazó borítékot sértetlen állapotban, kísérőjegyzékkel együtt, zárt csomagban május 20-ig kell továbbítania a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz – emelte ki Gáspárné Pál Erika.

Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakértője kiemelte, hogy felajánlásokat kizárólag azok a civil szervezetek kaphatnak, amelyek korábban már regisztráltak a NAV-nál, valamint a technikai számmal rendelkező vallási közösségek, illetve a kiemelt költségvetési előirányzat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján valamennyi lehetséges kedvezményezett megtalálható.

Évente kell beadni a nyilatkozatot

Gáspárné Pál Erika elmondta: a vallási közösségek számára szóló, formailag érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg egy másik közösséget, vagy a korábbi bejelentését nem vonja vissza. A civil kedvezményezett és a kiemelt költségvetési előirányzat számára viszont továbbra is évente kell megtenni a felajánlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában