kezdeményezés

2021.05.15. 11:20

Két nógrádi iskolában is mobilokkal mentik a főemlősöket

A Jane Goodall Intézet Passzold vissza Tesó! használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány célja, hogy visszaszorítsák az ezen készülékek előállításához szükséges koltán érc bányászatát. Többek között ezzel próbálják megvédeni a veszélyeztetett fajok élőhelyeit. A programhoz korábban a balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola és Szurdokpüspöki önkormányzata is csatlakozott.

Lászlók Judit

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A Jane Goodall Intézet magyar honlapján megtalálható információk szerint közös kampányt indítottak a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet segítségével, amely a magyar háztartásokban feleslegessé vált mobiltelefonokat célozza meg. Mint írják, ezeket a készülékeket az emberek elpakolják akár évekre, aztán egyszer csak kidobják őket, nem is sejtve, micsoda kincset rejtenek.

A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában veszélyeztetett fajok, például a gorillák és a csimpánzok élőhelyén bányásszák, tönkretéve azokat. A kampány célja e folyamat megfékezése a mobilok újrahasznosításával. A zárt dobozokban összegyűlt használt telefonok egy zárt láncolaton keresztül kerülnek feldolgozásra, vagyis senki nem tudja eltulajdonítani a készüléket és az abban rejlő adatokat.

A programhoz Nógrád megyéből a balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola és Szurdokpüspöki önkormányzata csatlakozott.

Somlóiné Nagy Éva, a Kiss Árpád Általános Iskola tanára elmondta, hogy ökoiskola lévén, sok olyan tevékenységet folytatnak, amely a környezettudatos magatartás kialakításával áll kapcsolatban.

– Szeretnénk a diákjainkat a fenntartható fejlődés irányába terelni. Éppen ezért csatlakoztunk három éve ehhez a programhoz – mondta Somlóiné Nagy Éva. A gyűjtődobozt a tanulókkal közösen készítettük el és helyeztük ki az intézmény portájára. A feleslegessé vált mobiltelefonját bárki felajánlhatja a jó cél érdekében és leadhatja az iskolánkban.

Hozzátette: még nem gyűlt össze az a mennyiség, amelyet már érdemes leadniuk. Bíznak benne, hogy a jövőben egyre több embernek válik majd fontossá a fenntarthatóság.

Fotó: L. B. / NMH

Pintér Miklós Ervin, Szurdokpüspöki polgármestere arról tájékoztatta lapunkat, hogy két éve vesznek részt a projektben, mert fontos számukra a környezet megóvása.

– A mobiltelefonok általában két-három éven belül elveszítik a funkciójukat, így az emberek újabb készülékekre cserélik őket, a régi eszközök pedig a szekrény mélyére kerülnek. Ezért a programban igényeltük a gyűjtődobozt és kialakítottunk egy használt mobil gyűjtőpontot a polgármesteri hivatalban. Ezután széles körben meghirdettük a lehetőséget, így a helyieken kívül a környező településekről is hoztak be telefonokat. Eddig hetvenet sikerült összegyűjteni – mondta Pintér Miklós Ervin.

Jane Goodall, a világ legismertebb főemlőskutatója egy magyarországi látogatásán
Fotó: MW

A programhoz a janegoodall.hu weboldalon található űrlap kitöltésével lehet csatlakozni. Ha valaki szeretné leadni a feleslegessé vált mobilját, a honlap térképén megtalálhatja a legközelebb eső gyűjtőpontot is.

Életeket óv az újrahasznosítás

A Jane Goodall Intézet honlapja szerint a koltán nevű ércből nyerik ki a tantál nevű fémet, amit kondenzátorbevonatok készítésére használnak. Ez megtalálható a mobilokban, a laptopokban, a GPS-ekben, a táblagépekben. A világ koltánkészletének 80 százaléka Afrikában, nagyrészt a Kongói Demokratikus Köztársaságban található, ahol a gorillák és a csimpánzok is élnek. A bányászat tönkretette az élőhelyeket. A gyermekmunka itt mindennapos, a bányászok éhbérért dolgoznak és több ezer vadállatot ölnek le azért, hogy ezeket az embereket helyben élelemhez juttassák. Az elmúlt 25 évben 6 millió ember halt meg a bányászat miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában