egészségmegőrzés

2021.05.01. 15:20

Hogyan váltsunk egészséges életmódra? – a Nógrád megyei természetgyógyász válaszol

A salgótarjáni természetgyógyász tapasztalata szerint a depresszió és az emésztési zavarok a leggyakoribb problémák manapság, amelyek ellen csak életmódváltással lehet felvenni a harcot.

Nagy Orsolya

Salgótarján. Kovács Hetti, természetgyógyász. 20210426 Hegedűs Márk NMH

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Vissza kell térni a természethez – vallja Kovács Hetti helyi természetgyógyász és egészségmentor. Hetti éveken keresztül beteg volt, de ez arra sarkallta, hogy változtasson életmódján.

– Természetesen segített a gyógyszeres kezelés is, azonban úgy éreztem, hogy az nem elég, muszáj lépnem valamit. Ennek következménye volt, hogy beiratkoztam egy természetgyógyász-iskolába.

Fotó: H. M. / NMH

Teljesen megváltozott az életem, sokkal jobb irányba, hiszen azóta egészséges vagyok – mondta el Kovács Hetti.

Hozzátette: sajnos a mai világban az a tapasztalat, hogy az embereknek egyre súlyosabb mértékű megbetegedéseik vannak, főleg a depresszió és az emésztési problémák kerültek előtérbe. Az, hogy az élelmiszeripar ekkora fejlődésen ment keresztül, nem feltétlenül jó, hiszen ott többnyire a mennyiség és a gyorsaság a fontos, nem a minőség.

– Nagyon elvesztettük a kapcsolatot a természettel és el vagyunk kényelmesedve, hiszen egyszerűbb bemenni az üzletbe és mindent, amit csak szeretnénk, leemelhetünk a polcokról. Ezeknek a termékeknek azonban nagy része tele van a szervezet számára káros anyagokkal, amelyek előbb-utóbb problémát okoznak. A testünk pedig jelez, csak sokszor nem figyelünk oda rá. Akinek van rá lehetősége, annak érdemes lenne otthon megtermelni és elkészíteni bizonyos dolgokat – közölte a természetgyógyász, aki szerint ahhoz, hogy egészségesek legyünk, rendben kell lennie a testnek, a léleknek és a szellemnek is. Nem lehet különválasztani ezeket, fontos az egyensúly megtalálása.

Fotó: H.M. / NMH

A szakember kitért arra is, hogy a legtöbben emésztési, mozgásszervi problémákkal keresik fel, ezek a lakosság csaknem 100 százalékát érintik. Ráadásul egyre fiatalabbak is érintettek, mert sok esetben már tíz éven aluliaknál is jelentkeznek a gondok.

Kovács Hetti ­kiemelte, elengedhetetlen, hogy a mikrobiom, vagyis a szervezetben élő mik­ro­orga­nizmusok rendben legyenek bennünk. Az, hogy rossz ételeket fogyasztanak az emberek és mindent fertőtlenítenek, nem túl jó, hiszen a fertőtlenítés a jó baktériumokat is megöli, amelyekre szüksége volna a testünknek. Ezen változtatni kellene.

Fotó: H.M.

Az életmód-tanácsadó családszinten számos dolgot változtatott az elmúlt évek során az egészségük érdekében. Először például kenyeret kezdett el sütni, amelynek technikáját egy agrármérnöktől tanulta.

Mint mondta, a jó kenyér alapanyaga a kovász, a víz, a só és a liszt. Nem kell hozzá semmi más és nagyon laktató, ráadásul a szervezetre is pozitív hatást gyakorol. Emellett már házi sajtokat is készít.

– A fermentációval is elkezdtem foglalkozni, amely tejsavas erjesztést jelent. Ez oxigén nélkül zajlik, itt is a jó mikrobák indulnak szaporodásnak a növényeken és zöldségeken, ezek végzik a savanyítást, ettől lesz különleges íze az ételnek. Bármit lehet fermentálni, ráadásul nagyon egészséges, olcsó és egyszerű, csupán zöldség, só, víz és egy befőttes üveg kell hozzá. Én például szoktam hagymát, uborkát, répát, retket és káposztát is. A családtagok pedig nagyon szeretik – árulta el a természetgyógyász, aki nemrég biokertészkedést kezdett tanulni, folyamatosan képzi magát, hogy minél többet fejlődjön és segíthessen másoknak.

Fotó: H.M. / NMH

Olyan növények vannak az udvaron, amik az ott lakók egészségét védik

Kovács Hetti azt vallja, hogy a környezetünkben lévő gyógynövények is elengedhetetlenek a szervezet számára. Csakúgy, mint a zöldségeket, ezeket is szokta ­fermentálni, vagy főzéskor a zöldségek mellé csempészik belőlük egy keveset. Az ízvilágot nem változtatják meg, hatásuk azonban így is előjön.

A természetgyógyász azt is elmondta, hogy amennyiben valaki kertes házban lakik, annak számos lehetősége van. Általában azok a növények jelennek meg az udvaron, amikre szüksége van az ott lakóknak. Érdemes szezonjában használni ezeket, így például a gyermekláncfüvet vagy a tyúkhúrt, amelyeknek rendkívül jó hatásuk van.

Ugyanakkor nyersen még inkább jobb fogyasztani ezeket, hiszen így jobban érvényesül az egészségi hatásuk, de sajnos manapság elszoktak az emberek ettől. A szakember egyébként gyógynövényes italokat is készít, így például ibolyából és orgonából is, amelyek szintén nagyon jó hatással bírnak az egész testre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában