olvasói panasz

2021.04.06. 19:56

Panaszkodnak a bérlők: a járvány ellenére is tovább emelkedtek a bérleti díjak Salgótarjánban

Miközben az állam és az önkormányzatok azzal is segítik a járványhelyzet miatt bajba került magyar vállalkozókat, hogy eltekintenek az általuk használt ingatlanok bérleti díjától, addig Salgótarjánban többen is komoly bajba kerültek a kkv-szektorból. Olvasónk szerint a helyi Egyesült Lakásszövetkezet ugyanis nemhogy felfüggesztette volna a díjfizetést a pandémia idejére, de még jelentős emelést is végrehajtott a gondozásában álló üzlethelyiségeket illetően. A bérleti díjak 2020–21-ben, azaz a Covid-helyzet alatt közel 30-40 százalékkal nőttek meg. Olvasónk szerint azokkal, akik nem vállalták ennek megfizetését, megszüntették a szerződést.

Munkatársainktól

Forrás: shutterstock

– Az elmúlt évek átlagában évente hozzávetőlegesen félszáz bérleményünk van kiadva, amelyek lakásokból, közös tárolókból és antennatornyokból tevődnek össze. Felmondás esetén mostanában néhány hónapra ezekből előfordul kieső idő az új szerződés megkötéséig – mondta a téma kapcsán Várhelyi Béla, a lakásszövetkezet elnöke.

A jelentős összegű díjemelés kapcsán úgy fogalmazott: – A lakásszövetkezet nem szociális intézmény, így a piaci bérleti díjak alkalmazásától nem tud eltekinteni. Az ebből származó bevétel csökkenése – például elengedés miatt – a közösköltség-befizetés növelését jelentené.

Az elnök szerint a bérleti díjak megállapításakor a lakástulajdonosaik érdekében járnak el, s akkor nem tudják, illetve nem is akarják kompenzálni a bérlő esetleges rossz anyagi vagy üzleti helyzetét.

– Akinek a díj fizetése gondot okozna, az indokolt esetben kérhet a kormánytól erre támogatást, hiszen csak a kabinetnek van erre most fedezete a korlátlan adókirovási lehetősége miatt. Jelenleg az önkormányzatok sem igen tudnak minden nehéz helyzetben lévőn segíteni, hiszen az ő bevételeik jelentős részét is elvonta a kormány – vélekedett a szövetkezeti elnök. Hozzátette: más, olcsóbb – például kisebb, kevésbé komfortos – bérleményt is kereshet bárki, ha van ilyen.

Természetesen arról is érdeklődtünk, hogy az Egyesült Lakásszövetkezet miért nem csatlakozott az állam gazdaságvédelmi intézkedéseihez azzal, hogy maga is befagyasztja a bérleti díjak beszedését a salgótarjáni vállalkozóktól.

– A kormány rossz intézkedéséit, például a bérleti díjak egységes ideiglenes eltörlését még analógiaként sem célszerű követni. A lakásszövetkezetnek csak közös költségből és díjak beszedéséből van bevétele a kiadásokra: ha az egyik forrásból csökken a befolyt összeg, akkor azt a másikból kell fedezni – reagált Várhelyi Béla. – A korábban hosszabb távra kötött bérleti szerződésekben az akkori díjak mellett inflációs emelés volt kikötve, amelyeket mindig betartottunk. Az utóbbi két-három évben azonban a piaci bérleti díjak jelentősen nagyobb mértékben emelkedtek, mint a hivatalos infláció. Az újonnan kötött szerződéseket már rövidebb távra határozzuk meg, és a környezetben kialakult árakhoz közelítjük az általunk kért összeget – továbbra is inflációkövető díjemeléssel, és alapvetően nem teszünk különbséget magánszemély vagy vállalkozás között.

A lakásszövetkezet vezetője úgy véli, hogy a lejárt bérleti szerződés esetén – az új megkötésekor – a bérlő a korábbi összeg jelentős növekedését érezheti, de szerinte az új bérleti díj csak a piaci viszonyok változását próbálja követni. Várhelyi hozzátette: minden bérlő eldönthette, hogy továbbra is használni kívánja-e a helyiséget; és mindenki újrakötötte a szerződést.

Ez is érdekelheti:

Nem korrekt a szövetkezet hozzáállása

A helyi Fidesz szerint a kormányzati intézkedéseket hibáztatni azért, mert az állam a bérleti díjak elengedésével is segíti a kisvállalkozásokat, igencsak rövidlátó hozzáállás a szövetkezet részéről. Hangsúlyozzák: mindannyiunk közös érdeke, hogy az ország gazdasága, ezen belül a helyi vállalkozások is működőképesek maradjanak.

– A veszélyhelyzetben mindenkinek ki kell vennie a részét, mindenkinek meg kell tennie mindazt, amit a lehetőségei engednek, még egy lakásszövetkezetnek is – nyilatkozta portálunknak Tolnai Sándor önkormányzati képviselő. Az anyagi lehetőségek kapcsán hozzátette, nincs két egyforma eset: vannak olyan szövetkezeti házak, melyek rendelkeznek tartalékokkal, és vannak, amelyek hónapról hónapra gazdálkodnak. Úgy vélik, ez a merev elzárkózás ebben a formában biztosan nem nevezhető korrektnek, és főként nem szolidárisnak, ráadásul szélsőséges esetben akár a bérleti jogviszonyok felmondását és a korábbi bérleti díjak elmaradását is eredményezheti.

– Véleményünk szerint ebben a helyzetben az lenne minimálisan elvárható, ha a lakásszövetkezet elnöke írásbeli szavazás keretében az ingatlanok tulajdonosainak felhatalmazását kérné arra, hogy – főként egy több éve vagy évtizede fennálló bérleti szerződés esetében – az üzemeltetők a bérleti díjakból kedvezményt kaphassanak, minimálisan a veszélyhelyzet idejére – zárta az önkormányzati képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában