világnap

2021.03.22. 20:36

Vizeink tudatos felhasználására szólít fel a víz világnapja

Hosszú évek óta március 22-én ünnepeljük a víz világnapját. Ennek a legfőbb célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban tartották meg.

Gerhát Karina

20191022 Szentgotthárd fotó: Szendi Péter SzP Vas Népe A Rába folyó vízminőségének vizsgálata.

Fotó: © Szendi Péter

– Az Észak­magyarországi Regionális Vízművek Zrt. a januárban indított komplex szemléletformáló programsorozat keretében nemcsak együtt gondolkodásra, de közös tevékenységekre is buzdít. Teszi ezt többek között a fenntartható vízbázisvédelem, az észszerű vízfelhasználás, a tudatos közműhasználat, valamint a víziközműszakma presztízsének a növelése és a természeti környezet védelme érdekében – mondta el portálunknak Lőrinc Ákos.

Az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a több mint 136 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével megvalósuló projekt során a szolgáltató nagyvállalat ezúttal az idei víz világnapjához csatlakozva kívánja felhívni a lakosság figyelmét az édesvízkincs megóvásának fontosságára.

– Jóval azelőtt kezdj el kutat ásni, mielőtt megszomjaznál, tartja a régi mondás – emelte ki Lőrinc Ákos. – Napjainkban ezt a bölcseletet már újabb figyelemfelkeltő és cselekvésre ösztönző üzenetekkel kell kiegészíteni ahhoz, hogy a következő nemzedék számára is tiszta kutak szolgáltathassák az egészséges ivóvizet. A társadalom szerves részeként az ÉRV. Zrt. célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a tiszta víz titkára, arra hogy a vízkincs megőrzésében mindannyiunkra egyénenként is komoly felelősség hárul, és a fenntarthatóság érdekében össze kell fogni a szolgáltatónak és a felhasználóknak.

Lőrinc Ákos kifejtette továbbá: a Nógrád, Heves, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében víziközmű-szolgáltatást ellátó Észak­ma­gyar­or­szá­gi Regionális Vízművek Zrt. ebben az évben többek között az óvodásoknak és az iskoláskorú gyermekeknek szervezett online rajz-, fotó- és egyéb ötletpályázatokkal emlékezik meg a víz világnapjáról. 2021-ben ennek a jelmondata: A víz érték! Becsüld meg! A területileg illetékes tankerületi központok munkatársainak és az érintett oktatási-nevelési intézmények pedagógusainak hathatós segítségével megszervezett online esemény egy projekt keretében valósul meg. A tematikus pályázatok eredményhirdetése a Föld napján, április 22-én várható.

Azon túlmenően, hogy az ÉRV Zrt. vízvilágnapi felhívásának köszönhetően a diákok az alkotásaikon keresztül bemutatják a vízhez fűződő élményeiket, ráirányítják a figyelmet a Föld fogyó vízkészleteire és a folyékony őselem semmivel nem pótolható értékeire. Az ÉRV Zrt. kollektívája a napi feladatellátáson túl más területen is kiveszi a részét a szemléletformálásból.

Vérüket is adták a dolgozók

– Ezúttal sem maradhatott el a Víz a vezetékekbe, vér az erekbe az élethez jelmondatú vízvilágnapi ÉRV Zrt.-s véradás sem. A biztonsági előírásokat maximálisan betartva, idén márciusban is több mint ötszáz kolléga vett részt az egészségügyet segítő önkéntes megmozduláson, több helyszínen és időpontban, partnerségben a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteivel. Az ÉRV. Zrt. által szervezett víz hónapja programsorozat zárásaként pedig hamarosan további szemléletformáló programok indulnak útjukra. Az európai uniós támogatással megvalósuló szemléletformáló eseményekről a társaság folyamatosan tájékoztatja a lakosságot, bízva abban, hogy az érdeklődők bekapcsolódnak a változatos programokba. A projektről részletesebben a www.ervzrt.hu oldalon található információ – tudtuk meg Lőrinc Ákostól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában