madárvédelem

2021.03.23. 07:04

Több ezer fészek semmisült meg: összefogás szükséges a Beszterce-lakótelepi fecskék megmentéséért

Balesetveszélyessé váltak a megyeszékhely Beszterce-lakótelepén magasodó tízemeletes lakóházak virágvályúi. Bontásuk új problémát vetett fel: az alattuk található fecskefészkek eltávolításával több ezer madár otthona semmisül meg. A kormányhivatal vizsgálatot indított az ügyben.

Gulyás Edina

Forrás: shutterstock

A Üvegipari Munkások Lakásfenntartó Szövetkezete néhány hónapja karbantartási programba kezdett az általa kezelt hét tízemeletes házon a Beszterce-lakótelepen. Eltávolították a statikusok szakvéleménye alapján életveszélyesnek minősített virágvályúkat a házakról. Ezek azonban fészkelőhelyül szolgáltak több ezer molnárfecskének. A védett madár fészkét csak hatósági engedéllyel lehet eltávolítani.

– Amikor elkezdődtek a munkák, a lakók, a szövetkezet és jómagam is igyekeztünk mielőbb megoldást találni a fenti helyzetre. A felújítás már nem várhatott, hiszen bármikor balesetet okozhattak a rossz állapotban lévő virágtartók – tájékoztatott Molnár Károly, a terület önkormányzati képviselője. – Az összefogásnak köszönhetően sikerült megnyugtatóan rendezni a helyzetet. A szövetkezet saját forrásból és a lakók hozzájárulásából műpárkányt és műfészkeket helyez ki a házak legmagasabb részén. Az önkormányzat is az ügy mellé állt, 200 ezer forinttal járult hozzá a szükséges eszközök beszerzéséhez.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal arról tájékoztatta portálunkat, hogy hozzájuk nem érkezett kérelem a Beszterce-lakótelepen a fecskefészkek eltávolításával járó felújítás engedélyezésére. Ebből adódóan nem engedélyeztek ilyen tevékenységet, a környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság a tudomására jutott információk alapján március 19-én vizsgálatot indított. Üdvözlik, hogy a szóban forgó ügyben fontos szempont volt a fecskék élőhelyének megőrzése – információik szerint műfészkek kihelyezése –, de a fészkek megsemmisítésével járó tevékenységet a lakásszövetkezet a határozat hiányában jogsértően végezhette el.

A kormányhivatalhoz az elmúlt években Nógrád sok településéről érkezett engedélykérelem fecskefészkek áthelyezésére. A hatóság ilyenkor a kérelmezőkkel együttműködve adja ki az engedélyt, igazodva a védett állatok telelés alatti távollétéhez, meghatározva a munkák elvégezhetőségének időtartamát és a műfészkek kihelyezését is.

A kormányhivatal arra hívja fel az ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy fészkeket is érintő épületrészek felújítása engedélyköteles tevékenység. Ezt az elmúlt években cikkekben, tájékoztató kiadványokban, szórólapokon és plakátokon is hangsúlyozták már. A szóban forgó salgótarjáni lakótelep egyes lépcsőházaiban a mai napon is megtalálható az ezt ismertető plakát.

Molnárfecske nem pusztult el a beruházás következtében. A valószínűsíthetően a lakásszövetkezet általi mulasztás, az engedély nélküli fészekeltávolíttatás önmagában 50 és 200 ezer forint közötti büntetést vonhat maga után – közölte a kormányhivatal.

Április elejéig helyre kell hozni a hibát

A molnárfecske (Delichon urbicum) védett madárfaj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke egyedenként ötvenezer forint. A hatályos rendelet alapján a védett állatfajok egyedei által lakó-, élő-, költő-, búvó- vagy pihenőhelyként használt épületrészen külső felújítás vagy karbantartás csak a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető – közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal, amely arról is tájékoztatott: április eleje a vonuló fecskék költőterületre visszaérkezésének ideje, addigra a megsemmisített fészkeket a kereskedelemben is kapható műfészkek kihelyezésével szükséges pótolni, valamint a madarak számára a fészeképítést elősegítő intézkedéseket meg kell tenni. Ilyen például adott esetekben a sárgyűjtésre alkalmas hely kialakítása és a tapadást elősegítő felületképzés a falon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában