Gyógyszerészhiány

2021.02.18. 06:55

Van elég patika, de hiányzik a gyógyszerész Nógrád megyéből

A megye gyógyszertáraiban jelenleg 61 gyógyszerész dolgozik aktívan, de a legtöbb patikára ráférne több szakavatott munkatárs.

Palchuber Kinga

20201118 Vasvár Szentháromság patika Képen: dr. Szabóné Bogha Katalin gyógyszerész Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Forrás: NMH

Fotó: Illusztráció

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI) hivatalos adatai szerint 32 közforgalmú patika működik a megyében, ám egy salgótarjáni ezek közül már nem üzemel, míg egy vidéki – a vezető gyógyszerész nyugdíjba vonulása miatt – beszünteti évtizedekre visszatekintő szolgálatát. Emellett három kórházi és 27 – falvakat ellátó – fiókgyógyszertár áll a betegek segítségére. A megyeszékhelyen nyolc patika üzemel jelenleg, de a Szent Lázár Megyei Kórház területén is működik egy közforgalmú gyógyszertári részleg. Az utóbbi két évben öt fiókgyógyszertár is bezárni kényszerült Nógrádban, amely a patikák arányának 15 százalékát jelenti.

Dr. Ádám György, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) Nógrád Megyei Szervezetének elnöke érdeklődésünkre elmondta: az egy lakosra jutó patikák számával – talán – elégedettek lehetünk. A megyében szokatlanul nagy a falusi fiókgyógyszertárak száma, amely összefügg Nógrád aprófalvas adottságaival is. Az országban sehol nem ilyen magas az arányuk.

– A kamara nyilvántartása szerint 61 gyógyszerész dolgozik a megye gyógyszertáraiban aktívan. Mindenképpen szükség van még " target="_blank" rel="noopener noreferrer">gyógyszerészekre és asszisztensi segítségre, a legtöbb gyógyszertárra ráférne több szakavatott dolgozó. A gyógyszertárakat működtető szakemberek létszámában hatalmas a hiány, és a korösszetétel sem ideális. A megye gyógyszerellátása a területet érintő országos szabályozók miatt – amelyek egész más körülményekre méretezettek – erőn felüli megterheléssel működik – ismertette az elnök.

Hozzátette: – Sokan évek óta nem voltak pár napnál hosszabb szabadságon. Ez annál is inkább figyelemre méltó, mert a járvány nehezebb időszakaiban még jobban az alapellátás frontvonalába kerültünk. A betegek a bajaikkal nehezen jutottak el orvoshoz, így a patikusoknál kerestek gyógyírt ismeretlen eredetű panaszaikra, s még nagyobb lett a feladat- és a felelősségi körünk. Többször, több fórumon változtatásokat kértünk legalább a fokozottan hátrányos helyzetű térségekre, de eddig hasztalan volt.

Az elnök kiemelte: jelenleg több gyógyszerészhallgatóról van tudomása a kamarának, s az utóbbi években a végzettek közül többen választották a megyét szakmájuk űzéséhez.

– Ugyanakkor sokan máshol próbálnak érvényesülni, hatalmas külső elszívóerőnek kell ellenállnunk. A mérleg pedig nem jó irányba billen. Több patika is tulajdonost cserélt az elmúlt évben, s részint ennek is köszönhető a vérfrissítés, de a súlyos létszámgondokra ez nem volt hatással – hangsúlyozta dr. Ádám György.

Mint megtudtuk: az otthoni munkavégzés egyes patikáknak megnövekedett forgalmat hozott, mert nem kellett nap közben a nagyobb városokba menni, és az emberek megpróbálták az ügyeiket – gyógyszereik beszerzését is – helyben végezni. Kétségtelenül megnőtt a vitaminok és az étrend-kiegészítők iránti kereslet, de a vírushelyzet idején a krónikus betegek – magas vérnyomással, cukor- és tüdőbetegséggel küzdők – egy része is elkezdte komolyan venni bajait. A tapasztalatok azt mutatják: jelenleg többen kiváltják és be is szedik az eleddig elhanyagolt gyógyszereiket.

Elektronikusan írják fel a receptet

Minden orvos a számítógépes programjával ír receptet, ami automatikusan e-receptté válik és felkerül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT), ahonnan bármely patikában lekérdezhetővé válik. Tavaly áprilistól már bizonyos gyógyászati segédeszközök (GYSE) is rendelhetőek e-recepten, azonban kiváltásuk egyelőre csak a patikákban lehetséges. A veszélyhelyzet miatt bevezetett fejlesztés tovább csökkenti az orvos és beteg közötti személyes találkozások szükségességét. A gyó­gyászati segédeszközökről szóló rendelet módosításai lehetővé teszik, hogy bizonyos gyó­gyászati segédeszközöket innentől az EESZT rendszerén keresztül, elektronikus vény formájában is rendeljenek. A fejlesztés első fázisa jellemzően olyan termékeket, kötszereket, cukorbetegségben szenvedők és vizelet-visszatartási problémákkal küszködők gyógyászati segédeszközeit érinti, amelyek nagy részét eddig is a patikákban váltották ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában