Patikataktika

2019.02.15. 07:00

Megyénkben is biztonságosabb lesz a gyógyszerek forgalmazása

Az Európai Unió február 9-én egy új rendszert vezetett be a gyógyszerhamisítás ellen, ezáltal megújulnak a dobozok is. Magyarországon a patikákban vett gyógyszerekkel nincs gond, azonban az online vásárlásnál adódhatnak gondok.

Lászlók Judit

A dobozon lévő egyedi azonosító eredetiségét kiadás előtt kell ellenőrizni

Forrás: MW

Az európai uniós szabályozás oka a tagállamok közötti illegális gyógyszer-kereskedelem megakadályozása. A tagállamokban előforduló, jelentős fogyasztói árkülönbség, illetve az egyes országokban meglévő gyógyszertár-támogatás azt okozta, hogy elindult egy illegális gyógyszeráramlás az olcsóbb országokból a drágábbak felé, például Magyarországról kifelé. Ez sok esetben okozott gyógyszerhiányt, illetve költségvetési kárt. A bevezetett azonosítási rendszerben a teljes Európai Unión belüli gyógyszeráramlás monitorozható lesz, így ezeket a folyamatokat meg lehet gátolni.

Veszélyes lehet a külföldi rendelés

Hazánkban csak gyógyszertár árusíthat legálisan az interneten. Az innen kikerülő gyógyszerek ugyanolyan biztonságosak, mintha azt valaki személyesen vásárolná meg. Az online gyógyszerforgalmazást végző gyógyszertárakról a hatóság nyilvántartást vezet, logó és hivatkozás is jelzi, hogy ezt a tevékenységet jogszerűen végzik. Magyarországon vényköteles gyógyszereket nem lehet interneten rendelni, mivel ezek csak orvosi előírásra és nagy részük folyamatos ellenőrzés mellett használható. Külföldi rendelés esetén a magyar hatóságok nem tudják szavatolni a gyógyszerek biztonságosságát, arra vonatkozóan sem tudnak iránymutatással élni, hogy hogyan lehet megbizonyosodni az értékesített gyógyszer minőségéről – mondta dr. Bodnár Tamás.

– Ebben az új rendszerben a gyártó a gyógyszereken elhelyezett összes egyedi azonosítót feltölti egy központi adatbázisba. Az adott országra vonatkozó adatok az érintett ország nemzeti adattárába továbbítódnak. A gyógyszereken lévő egyedi azonosító eredetiségét a lakosságnak történő kiadás előtt kell ellenőrizni és az egyedi kódokat deaktiválni. Emellett a gyógyszerellátási lánc, különböző pontjain ellenőrizhetik, deaktiválhatják az egyedi azonosítókat, például a nagykereskedőknek is kiegészítő ellenőrzéseket kell végezni az ellátási lánc egészében, hogy minimálisra csökkentsék annak a kockázatát, hogy a hamisított gyógyszerek hosszú időn át észrevétlenül forgalomban maradjanak – mondta el lapunknak dr. Bodnár Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Nógrád Megyei Szervezetének az elnöke, majd így folytatta.

– A magyarországi legális gyógyszerellátási lánc zártnak és biztonságosnak tekinthető, hamis orvosság eddig sem kerülhetett gyógyszertári forgalomba, hiszen ez szigorú hatósági ellenőrzés alatt állt és áll most is. Amennyiben a gyógyszertárakban felmerült annak a gyanúja, hogy a nagykereskedőtől érkezett gyógyszer hamis vagy nem megfelelő minőségű, abban az esetben a gyógyszertár értesítette a nagykereskedőt, illetve a hatóságot.

A dobozon lévő egyedi azonosító eredetiségét kiadás előtt kell ellenőrizni
Fotó: MW

Hozzátette: A megyében jelenleg is zajlik a gyógyszertárak csatlakozása a rendszerhez, ami informatikai beruházást igényelt. A jelenleg forgalomban lévő termékek még nem mind rendelkeznek a rendeletnek megfelelő biztonsági elemekkel, hiszen ezeket korábban gyártották. A jogszabály szerint ezek a készítmények a lejárati időn belül felhasználhatók, forgalmazhatók. Ezért két–három évig együtt lehet még régi csomagolású gyógyszer, illetve új, magasabb biztonsági fokozatú készítmény a polcokon.

Végül az elnök azt javasolta, hogy csak a gyógyszertárakban kapható gyógyszerekből vásároljunk, mert ezek biztonságos helyről, ellenőrzött útvonalon kerülnek a betegekhez. A nem legális helyről beszerzett gyógyszereknél fennáll a veszélye annak, hogy nem az van a dobozban, amit ráírtak. Amennyiben ellenőrizetlen helyről szerzünk be gyógyszert, annak komoly, egészséget károsító mellékhatásai is lehetnek, hiszen nem tudhatjuk, hogy az a hatóanyag került-e bele, illetve milyen mennyiségben és így tovább. Ezért soha ne vásároljunk az utcán, a piacon vagy éppen szatyorból kínált gyógyszereket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!