kilátástalan helyzet

2021.02.17. 13:52

Brutális bevételkiesés: túlélésért küzdenek a Nógrád megyei szállodák

A koronavírus-járvány és a veszélyhelyzet miatt a szállodák hónapok óta zárva vannak. Ez az időszak jelentősen megviseli a szűkebb hazánkban működő szolgáltatókat is. Utánajártunk, hogy a térségünkben található szállodák és hotelek hogyan tudják átvészelni a kényszerbezárás okozta bevételkiesést.

Lászlók Judit

Gyõr, 2018. december 25. Fekete Tíria szállodai alkalmazott elõkészít egy szobát a gyõri Rába Hotelben karácsonykor 2018. december 24-én. MTI/Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

A salgótarjáni Medves Hotel viszonylag szerencsés helyzetben van, hiszen jelenleg is szállást biztosítanak a Magyar Honvédség katonáinak, valamint a rendőrség készenléti szolgálata tagjainak is.

– Jelenleg hatvan személyt tudtunk elszállásolni – mondta érdeklődésünkre Dóczi Krisztián, a Medves Hotel vezetője. Hozzátette: – Huszonöt éve dolgozom vendéglátósként, így fontosnak tartom megjegyezni, hogy a január és február hónapok a holtszezont jelentik. Ebben az időszakban országos szinten többnyire mindig mínuszos mérleggel zárnak a vendéglátóhelyek.

Dóczi Krisztián elmondta, hogy nem kellett egy alkalmazottat sem elküldeniük, és át tudják vészelni ezt a nehéz intervallumot.

– Sajnos a kialakult veszélyhelyzetről senki nem tehet, és bízom benne, hogy hozzánk hasonlóan mások is át tudják hidalni ezt a rendkívüli időszakot – hangsúlyozta Dóczi Krisztián.

A hotel alkalmazottai egyébként köszönőleveleket is kaptak az itt elszállásolt katonáktól és rendőröktől, ugyanis a veszélyhelyzetben nyújtott munkájuk, a körülmények és a szolgáltatások segítették őket abban, hogy megfelelően végezhessék a feladataikat.

Amberg Dórától, a Castellum Hotel Hollókő igazgatójától megtudtuk, hogy a foglalásokból származó bevételeket ők nem tudják pótolni, ez pedig több tízmilliós kiesést jelent számukra havonta.

– Bevételre szert tenni csak az ajándékutalványok értékesítéséből, nyári előfoglalásokból tudunk, karácsonykor például előbbiből jelentős bevételünk származott. Karácsonykor és szilveszterkor az éttermünk nagy sikerrel kínált ünnepi menüt elvitelre, ez is segített – mondta Amberg Dóra.

A szálloda igazgatója kifejtette, hogy a tulajdonosnak köszönhetően nem kellett a személyzet egy tagját sem elbocsátani. Számára ugyanis nagyon fontos szempont volt, hogy egyben tartsa a csapatot, és a nyitást követően minden az általuk nyújtott legmagasabb színvonalon működjön tovább. Az alkalmazottak közül néhányan jelenleg is részt vesznek a hotel felújítási és renoválási teendőiben. Azon dolgozók pedig, akiknek most nem tudnak feladatot biztosítani, csökkentett bért kapnak, valamint lehetőségük van arra, hogy alkalmi munkával kiegészítsék a jövedelmüket.

– A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az üzleti és az oktatási célból érkező vendégeket fogadhassuk. Terveink szerint márciustól számukra megnyílik a szálloda – hangsúlyozta Amberg Dóra, aki úgy véli, hogy sokáig már nem tartható fenn a kényszerbezárás miatt kialakult állapot.

A szállás bezárt, a kegytárgybolt viszont nyitva van

Szentkút sajtófőnöke, Kerekes-Dancsok Regina arról tájékoztatta lapunkat, hogy a foglalási bevételeket semmilyen módon nem tudják pótolni, hiszen nem lehetnek nyitva. – Ennek ellenére bevételünk keletkezik a kegytárgyakat értékesítő bolt révén, amely jelenleg az átlagos profitjának nagyjából a kilencvenöt százalékát termeli. Az éttermünkben vasárnaponként tudunk rendeléseket teljesíteni, a perselypénz pedig a háromnegyedére mérséklődött az elmúlt évek ezen időszakához képest – mondta Kerekes-Dancsok Regina. Hozzáfűzte: – Az állami bértámogatásnak köszönhetően nem kellett elbocsátanunk egyetlen alkalmazottat sem, illetve ezzel a segítséggel egészen a nyitásig fenn is tarthatjuk a Nemzeti Kegyhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában