életveszély

2021.01.13. 16:18

Elképesztő videót küldött olvasónk: a befagyott tavon csúszkálnak Salgótarjánban

A hideg téli időjárásnak köszönhetően egyre több helyen alakul ki jégpáncél a vizek felszínén, amely sokakat csábít csúszkálásra a tiltás ellenére is. Azonban nem árt tudni, hogy ez életveszélyes is lehet.

Nool

Forrás: Shutterstock

Olvasónk videója alapján, szerdán délelőtt néhány fiatalra csábítóan hatott a befagyott Besztercei-tó látványa és a jégre merészkedtek, majd a csúszkálási szenvedélyüknek hódoltak, annak ellenére is, hogy balesetveszélyes.

A jégen csúszkálás és a korcsolyázás szerelmeseinek rossz hír, hogy csak olyan helyen szabad a jégen tartózkodni, amit előzőleg sportolásra, illetve ott tartózkodásra kijelöltek. Ezeken kívül a jégen tartózkodni tilos és életveszélyes.

Minden esetben meg kell győződni arról, hogy a jég biztonságos az általunk végzett tevékenységre – hívta fel a figyelmet Molnár Adrienn, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője.

Hozzátette: nyílt vízfelületek jegére csak akkor merészkedjünk, ha vastagsága minimum 10-12 centiméter vastagságú, nem olvad, valamint jók a látási viszonyok.

Ha például egy nagyobb faággal könnyen be tudjuk törni a jég felületét, akkor semmiképp ne merészkedjünk rá és soha ne egyedül válasszuk ezt az időtöltést! Mindig legalább ketten sportoljunk, így megfelelően tudunk egymásra figyelni, illetve baj esetén is hamarabb érkezhet a segítség – intette óvatosságra a csúszkálni vágyókat Molnár Adrienn.

Hozzátette: a jég beszakadását rendszerint már előre jelzi a ropogás és a recsegés és a jég felületének süllyedése. Ekkor a beszakadás esetleg még elkerülhető.

Ellenben, ha mégis megtörténik a baj, a megbízott szóvivő azt tanácsolja azonnal hasaljunk a jégre, lehetőleg arccal a part felé. Lassú, nyugodt mozdulatokkal kússzunk a part felé. Ha a jég a korábbi előjelek nélkül szakad be, vagy túlságosan későn reagálunk és már beszakadt alattunk, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe.

Ha bajba jutott embert látunk és mi magunk nem tudunk segíteni, azonnal kérjünk tűzoltói segítséget a 112-es segélyhívó telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában