segítség

2020.12.17. 17:30

Megyeszerte segítenek befűteni az elesettek otthonait

Szűkebb hazánk több települése már évek óta él a pályázati lehetőséggel annak érdekében, hogy minél több rászoruló családnak segítsen meleget varázsolni otthonaikba. Idén közel száz nógrádi község támogatási igényét bírálták el kedvezően. Sok helyen már a szociális tüzelő ropog a kályhákban, van ahol azonban még az előttünk álló hetekben osztják azt szét.

Gulyás Edina

A települések többségében még az idén eljut a rászorulókhoz a szociális tűzifa

Forrás: NMH

Fotó:

Drégelypalánkon már be is fejeződött a 263 köbméternyi tűzifa kiosztása, százöt családhoz jutott ezáltal átlagosan 2,5 köbméter kályhába való.

– Hosszú évek óta élünk a Belügyminisztérium pályázati lehetőségével – fogalmazott Rigó Dávid, Drégelypalánk első embere, hozzátéve: – Eleinte 40-50 családot tudtunk így támogatni, de ez a szám évről évre emelkedett. Természetesen mindenkinek még most sem tudunk adni, de igyekszünk az itt lakók minél szélesebb körén segíteni ezáltal.

Mint mondta, önkormányzati rendelet határozza meg, hogy ki kaphat a tüzelőből. Mások mellett a nagycsaládosok, a rászorulók és azok az egyedül élő 65 év felettiek, akik nem rendelkeznek gázbekötéssel.

Tereske vezetése is minden évben benyújtja pályázatát, így támogatva télen a nehéz helyzetben élő helyieket. Idén kicsivel több mint kétmillió forintnyi tüzelőt osztottak szét, 106 család jutott egy-egy köbméterhez. Vincze-Meló Mar­tina, a falu polgármestere elmondta: önkormányzati rendelet határozza meg, hogy kik jogosultak a szociális tűzifára, sajnos sokan vannak, akik rászorulnak a támogatásra.

– Összesen 255 köbméternyit fát osztottunk szét közel ötmillió forint értékben, kétszázharminc családnak – tájékoztatott Moravcsik Ferenc, Ecseg első embere, aki arra is kitért: – Évek óta segítjük ezen a módon a községben élő nehéz sorsúakat. Mások mellett a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők, az idősek és az alacsony jövedelműek kapnak szociális tüzelőt.

Mátraverebélyben nem fát, hanem szenet osztanak ki a rászorulók között. Azonban Nagy Attila polgármester arról tájékoztatott: a szerződést ugyan már megkötötték, azonban olyan sokan várnak a kiszállításra, hogy a településre idén már nem érkezik meg a tüzelő. Nagy valószínűséggel csak a következő év januárjában tudják azt kiosztani a helyieknek.

A települések többségében még az idén eljut a rászorulókhoz a szociális tűzifa
Fotó: NMH

– Minden évben benyújtottuk pályázatunkat a Belügyminisztériumhoz 2014 óta, és mindig kaptunk is támogatást – fogalmazott Nagy Attila, hozzátéve: – Folyamatosan jelzik igényüket a helyiek, úgy vélem, hogy 150-170 családot tudunk segíteni ezen a módon.

Gecse László, Mátraterenye első embere is arról számolt be, hogy az erdészet, akivel szerződést kötöttek egy-két héten belül nem tudja szállítani az elnyert 337 köbméternyi tűzifát, amivel 188 rászorulót támogatnak majd.

Mint mondta, reményeik szerint december végén, január elején eljut a tüzelő az érintettekhez.

– Még nem érkezett meg a településre az elnyert 356 köbméternyi fa, mivel az erdészet a korábbi esős időjárás miatt nem tudta kitermelni a szükséges mennyiséget – tájékoztatott Szabó Vilmos, Rimóc polgármestere, aki azt is elmondta, közel kétszáz családot tudnak majd támogatni a szociális tűzifával.

A szociális tüzelőanyag programban nyertes önkormányzatok a támogatásból vásárolt tűzifát, illetve szenet 2021. február 15-éig oszthatják ki a rászorulóknak, saját – önkormányzati rendeletben szabályozott – szempontjaik szerint.

Kedvez az erdőgazdálkodóknak is

A Belügyminisztérium közleménye szerint a kormány az idei szociális tüzelőanyag programhoz 5 milliárd forintot biztosított az önkormányzatoknak. Ebből az összegből országszerte 2329 kistelepülésen juthatnak ingyenes tüzelőanyaghoz a rászorulók. A tárca, amely lebonyolítja a szociálistüzelőanyag-támogatási pályázatot, minden érvényes támogatási igényt elfogadott. A szociális tüzelőanyag program 2011 óta működik, és az ötezernél kevesebb lakosú településeken élők tüzelőanyag-felhasználásához járul hozzá. A pályázat meghirdetése az érintett erdőgazdálkodóknak is segítséget jelenthet az elmúlt két évben jelentkező fapiaci zavarok, majd a koronavírus-járvány miatt felerősödő tűzifa-értékesítési problémák enyhítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában