szabálytalankodók

2020.12.03. 19:50

Megfélemlítően viselkedtek és maszkot sem hordtak – olvasónk élménye a tarjáni helyi járaton

Hiába kötelező a helyi és távolsági autóbusz-járatokon a szájmaszk viselése, sokan nem hordják fittyet hányva a szabályokra és az utastársaik egészségére. Egy neve elhallgatását kérő felháborodott olvasónk kereste meg portálunkat, aki elmesélte az egyik salgótarjáni helyközi járaton történt élményét.

Sz. R.

Helyi járat okostelefonos jegyhasználat illsuztráció Salgótarjánban

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

– Hétfő délelőtt a Salgótarjánból Zagyvarónára tartó 1-es járatra várakoztam a Főtéren található buszmegállóban. Már ott figyelmes lettem egy nagyobb társaságra, akik csoportosan hangoskodtak, szotyoláztak, köztük volt egy babakocsis nő is. Amint a megállóba érkezett a csuklós busz, a többtagú banda a hátsó ajtók felé vette az irányt, azokon szálltak fel. Felháborító volt, hogy a szigorú szabály ellenére egyikükön sem volt maszk! A busz tömve volt, az utasok megrémültek tőlük, mert ott is folytatták a hangoskodást. Senki nem mert szólni, mindenki maga elé nézett, nehogy gond legyen belőle. A banda egyik része szerencsére csak egy megállót utazott, a Kohász Művelődési Háznál szálltak le. Nagyon sajnálom a buszvezetőket mert az ehhez hasonló, megfélemlítő emberekkel rendkívül nehéz lehet szembeszállniuk – mesélte olvasónk.

A jelenség sajnos általános, akik rendszeresen buszoznak, nap mint nap szembesülnek a szabályszegőkkel. Sokan a megállókban sem hordják a maszkot, pedig november 11-től ott is kötelező.

A témában felkerestük a Volánbusz Zrt. kommunikációs igazgatóságát is, akik közleményükben többek között arra a kérdésünkre is választ adtak, hogy miképpen járhatnak el a buszsofőrök és az utasok a maszk nélkül utazókkal szemben.

[eweb-voting id="3611017"]

Mint írták: a buszsofőrök kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és a kötelezettségnek egyszeri felszólításra sem tesz eleget. Utazás közben a jegy- és bérletellenőrök ellenőrzik az előírás betartását. Akik nem viselnek maszkot, kizárhatók az utazásból, és 8000 forint pótdíj fizetésére kötelezhetők. A szabályt be nem tartókkal szemben az autóbusz-vezető és az ellenőr rendőrségi intézkedést is kérhet. Ilyen esetben a rendőrség szabálysértési eljárást indíthat és pénzbírsággal sújthatja a szabálytalankodókat.

Amennyiben az utasok azt tapasztalják, hogy utastársuk nem visel maszkot, ezt bármelyik autóbusz-megállóban jelezhetik az autóbusz-vezetőnek. Ugyanakkor a busztársaság azt kéri, hogy vezetés közben ne szólítsák meg a vezetőt, jelzésükkel várják meg, amíg a jármű megáll.

Ritkán intézkednek

A rendelkezés bevezetése óta országszerte 28 esetben szabtunk ki pótdíjat, 91 utast zártunk ki az utazásból, 1752 utast figyelmeztettünk, és két esetben került sor rendőri intézkedésre – írta közleményében a Volánbusz Zrt. kommunikációs igazgatósága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában