hivatás

2020.11.13. 07:28

Emberöltők alatt érik be a Nógrád megyei gazdák munkája

Megyénkben 45 ezer hektár magánerdő található, amelyek java osztatlan közös tulajdonban áll, ami nehezíti a terület szakértelemmel végzett, ugyanakkor hatékony hasznosítását. Sokat segíthet a jövőben, hogy a magánerdő-gazdálkodás szervezeti rendszere megváltozott július 1-től. A lehetőségeket Nagy Frigyes Vince, az Országos Erdészeti Egyesület alelnöke ismertette portálunkkal.

Veres Edina

Favágók. Ahhoz, hogy az erdőt kitermelhessék, több évtized, akár száz év is kellhet

Forrás: Illusztráció: MW

Fotó: Török János

Szűkebb hazánk termőterületeinek több mint 40 százalékát erdő borítja, ezzel messze a legerdősültebb megye Magyarországon. A magántulajdonban lévő nógrádi erdők területe meghaladja a 45 ezer hektárt, aminek több mint 27 százalékán azonban nincs nyilvántartott gazdálkodó. A működő erdőgazdálkodók, azaz a tulajdonosok által létrehozott szervezetek száma 1212.

Nagy Frigyes Vince, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) alelnöke portálunknak kifejtette: az erdőgazdálkodáshoz több tényező együttes jelenléte szükséges, így elengedhetetlen a felelős tulajdonos, a megfelelő erdőgazdálkodási forma és a jó erdőterv.

– A magántulajdonosok gazdasági eredményt várnak erdejüktől. Mindezt általában a sok évtized alatt felnevelt faállomány kitermelésével kívánják elérni, amit azonban a fent említett elvárások korlátoznak. Hazánkban ráadásul a legtöbb magánerdő osztatlan közös tulajdonban áll. Sajnos nagy számban fordulnak elő úgynevezett rendezetlen erdők is. Ezeket a gazdálkodás teljes hiánya jellemzi, amelynek okai között szerepel a tulajdonosok nagy száma, illetve azok passzív magatartása – ismertette az alelnök.

A jogszabályok változtatásával lehetségessé vált az osztatlan közös tulajdon felszámolása, illetve az úgynevezett használati rendet most már az erdőterületekre is lehet alkalmazni.

Favágók. Ahhoz, hogy az erdőt kitermelhessék, több évtized, akár száz év is kellhet
Fotó: Illusztráció: MW

– Az erdőtulajdon felosztásánál vagy használati megosztásakor mindenkit óvatosságra intek. Minél kisebb egy erdő területe, annál nagyobbak a fajlagos gazdálkodási költségek. A magántulajdonosok számára több mint száz éve írja elő a törvény az erdész szakember alkalmazását, ami állandó kiadást jelent. A magánerdő-gazdálkodás szervezeti rendszerének reformja bővítette a rendelkezésre álló földhasználati jogcímek palettáját. Ennek értelmében a 2020. július 1-től bevezetett új használati vagy hasznosítási jogcímek alkalmazkodnak a tulajdonosok és gazdálkodók élethelyzeteihez, valamint az egyes erdők gazdálkodási sajátosságaihoz. Ezt követően a tulajdonosoknak azt kell eldönteniük, hogy önállóan vagy valakivel közösen kívánnak-e gazdálkodni, de lehet, hogy kis terület esetén erre kényszerülnek.

Mostantól a tulajdonosok ezen a téren is több lehetőség közül választhatnak.

– Amennyiben maguk akarnak gazdálkodni, akkor erdőgazdálkodás céljából polgári jogi társaságot is létrehozhatnak a meglévő többlethasználati jogcím és az erdőbirtokossági forma helyett. Azonban ha úgy döntenek, hogy egy harmadik személy használatába adják az erdőt, akkor az erdészeti integrációt és az erdőkezelést is választhatják.

Ez a két jogcím most jelent meg a már korábban is meglévő szívességi használat és a speciális erdőgazdálkodási haszonbérlet mellett.

– Ugyanakkor a tulajdonosok szerződéseket ezeken a jogcímeken csak az erre jogosult erdészeti szakirányító vállalkozásokkal köthetnek meg – közölte Nagy Frigyes Vince.

Az OEE alelnökének véleménye szerint az teljesen bizalmi kérdés, hogy egy tulajdonos kivel köt szerződést, mivel az erdővel való gazdálkodás több emberöltőt ölel fel.

– A két új gazdálkodási forma a következőkben tér el egymástól. Az erdőgazdálkodási integrációs szerződés alapján az integrátor az előzetesen közzétett általános szerződési feltételeiben foglalt feltételek szerint hasznosítja az erdőt, amiért cserébe járadékot fizet a tulajdonosnak. Egy ilyen szerződés legalább tíz, de legfeljebb ötven évben meghatározott időre köthető. Felmondás csak abban az esetben lehetséges, ha a gazdálkodó nem teljesíti a vállalt kötelességét. Emellett az integrátor kötelessége továbbá évente elszámolni és részletes beszámolót készítenie az erdővel kapcsolatos tevékenységekről a tulajdonosok felé. Ezzel szemben egy erdőkezelési szerződés esetén a kezelő a tulajdonos javára, de saját nevében eljárva gazdálkodik és gyakorolja az erdei haszonvételeket. Köteles a tulajdonosok mindenkori érdekeit figyelembe venni,illetve a kezelt erdőt a fenyegető kockázatokkal szemben megóvni. A tulajdonos ilyenkor közvetlenül irányítja az erdőkezelőt és finanszírozza az erdőgazdálkodás esetleges költségeit is. Maga az erdőkezelő a szükséges szakmai ismereteket és tevékenységet biztosítja, amely tevékenységéért díj illeti meg. Ez a forma leginkább a megbízási jogviszonyra hasonlít, azonban itt tisztázottak a felelősségi és elszámolási viszonyok – közölte Nagy Frigyes Vince.

Hozzátette: az OEE, illetve egyéb szervezetek a magán erdőgazdálkodás új szerveződési lehetőségeiről szóló tájékoztatást honlapjukon, szakfolyóiratukban és különböző fórumokon már megkezdték.

Tájékoztatják a tulajdonosokat

A magán erdőgazdálkodás új szerveződési lehetőségeiről több érdekvédelmi szervezet is adhat tájékoztatást. Így az Országos Erdészeti Egyesület (OEE), a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ), a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (FAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Emellett a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) az erdész szakemberek számára kötelező hatósági képzéseket tart, illetve egyéb kiegészítő szakmai képzések is megszervezhetők. Ez utóbbiakat a már említett szervezetek mellett több szaktanácsadó cég is vállalta. A jelenlegi járványhelyzet megnehezíti a személyes jelenlétet igénylő képzések lebonyolítását. A megoldást az informatika jelentheti. Így a NAK szep­tembertől indított egy, a jogszabályi változásokat ismertető, online fórumsorozatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában