a Nemzet Művésze

2020.11.05. 14:14

A Nemzet Művészének választották a somoskőújfalui alkotót

Hét kategóriában, összesen tizenegy alkotó, köztük a somoskőújfalui származású Földi Péter is elnyerte a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat csütörtökön.

Gerhát Karina

Kiállítás megnyitó Somoskőújfalun

Forrás: NMH

Fotó: H. M

Ezt a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére, 2013-ban az Országgyűlés alapította. Célja a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása.

A díjat a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a köztestület megalakulásának évfordulója – november 5. – alkalmából nyújtja át. A díjazott okiratot kap, jogosult a Nemzet Művésze cím viselésére, és az adományozást követő hónap első napjától életjáradékban részesül. Ez az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a huszonháromszorosa.

 

Névjegy

Földi Péter 1949. augusztus 11-én látta meg a napvilágot Somoskőújfaluban, s azóta is hű maradt a településéhez. Az általános iskolát helyben végezte, Budapesten érettségizett. Ezután felvételt nyert az Egri Tanárképző Főiskola matematika–rajz szakára, azonban tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán fejezte be. Mindezek után 20 évig tanított a helyi általános iskolában, majd nyugdíjba vonulásáig szintén 20 esztendőt oktatott az Eszterházy Károly Főiskolán. Festményeivel 1974 óta szerepel kiállításokon. Műveiben legtöbbször Somoskőújfalut mutatja be, ahol született. Alkotásait az ország minden pontján megtekinthették már az érdeklődők, azonban festményei eljutottak Franciaországba, Hollandiába, Németországba, Szlovákiába, Kínába, Lengyelországba, illetve Japánba is. Munkájának elismeréseként többek között Munkácsy Mihály-díjban, Érdemes Művész elismerésben, Kossuth-, illetve Prima Primissima díjban is részesült már élete során.Mától pedig Képzőművészet díjkategóriában vált a Nemzet Művészévé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában