Művészet

2020.10.17. 18:31

Tehetségével most körmöket díszít, de festővászonra is alkot a tarjáni művész

Baranyi Anita Csoda a papírlapon és a körmökön címmel tartott előadást nemrégiben a Beszterce-lakótelepi Fiókkönyvtár érdeklődő közönségének, az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatához kapcsolódva.

Palchuber Kinga

Baranyi Anita Egerben és Budapesten is tanult művészetet

Forrás: NMH

Fotó: H. M

A salgótarjáni műkörmös elmondta: már gyermekkorában elvarázsolta a festészet világa, majd a szülei noszogatására az általános iskolában rajzszakkörre kezdett járni. A külön foglalkozásokat a középiskolás évei alatt is előszeretettel látogatta, így egész fiatalon a grafikától a szobrászatig szinte mindenbe belekóstolhatott. Osztálytársaival egy csoportos művészeti kiállítást is megálmodtak az intézményben.

Baranyi Anita Egerben és Budapesten is tanult művészetet
Fotó: H. M / NMH

– A művészi alkotói vágy felnőttként is továbbélt a lelkemben, így először Egerben játék- és animációsfilm-készítést, ezután pedig Budapesten arculattervezést tanultam. A főiskolás éveim alatt ismerkedtem meg a digitális festészettel – folytatta történetét Anita.

Bár az alkotó szeretett volna e területen elhelyezkedni, az élet másképp keverte a lapokat. A művészet azonban jelenlegi hivatásában is dominál: műkörmösként ügyességére, fantáziájára és kreativitására is szüksége van. Olyannyira, hogy kedvenc akcióhőseit a műkörmökre éppúgy felfesti, mint a vászonra.

– A festés örömét ebben a szakmában is átélhetem, ráadásul igazi kihívás, hogy az egyedi mintákat kicsiben is szépen elkészítsem – ismertette az alkotó.

Elárulta: jelenleg a bátonyterenyei Art11 Alkotó Társaskör tagjaként alkot, a festészet igazi hobbi a számára. Örömmel ragad ecsetet odahaza is, a csendéletektől a filmkarakterekig mindent életre kelt a lapon. Olajjal, akrillal és pasztellel is rendre alkot, de az új technikákkal is bátran kísérletezik. Több csoportos kiállításon részt vett már a megyében, de egykori középiskolájának egyik belső falát is feldíszítette. Mint mondta: alkotás közben a feszültsége szinte elszáll.

Anita nagy vágya, hogy a portréfestéssel komolyabban is foglalkozzon. Az előadás végén a festészet e válfajába is bepillantást nyújtott közönségének egy általa készített képpel, amelyet a fiókkönyvtár vezetőjének, Stark Lászlónénak készített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában