zöldhulladék- és avarégetés

2020.10.02. 06:58

Ott lehet avart égetni Nógrádban, ahol a helyi önkormányzat engedi

Az ősz beköszöntével már szinte az összes Nógrád megyei településen megkezdődtek az ilyenkor szokásos kerti munkálatok. Az avar és a növényi hulladék megsemmisítésére számos esetben a környezetre legkárosabb módot választják az emberek, azaz elégetik azt. Ezen tevékenység idén még engedélyezett, azonban mielőtt nekiállunk, mindenkinek ajánlott tájékozódni a szabályokról.

Gerhát Karina

Forrás: NMH

Fotó: H. M

– Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a helyi önkormányzat megengedi, illetve rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen határozat, vagy egyértelműen tiltják az avar és a kerti hulladék égetését, akkor azt tilos megtenni – mondta Molnár Adrienn.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője hozzátette: amennyiben az önkormányzati rendelet engedélyezi ezt a tevékenységet, akkor azt is meghatározza, hogy mely napokon, milyen időintervallumban lehet elvégezni az égetést. A leírtakban meghatározott időponton kívül nem engedélyezett az avar és a kerti hulladék meggyújtása. Kommunális, veszélyes, ipari eredetű és egyéb szemét égetése pedig mindig tilos.

A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni
Fotó: H. M / Illusztráció

– A növényi hulladék meggyújtásakor is tisztában kell lenni az alapvető tűzvédelmi szabályokkal. Sok esetben a jelentéktelennek tűnő égetés is meglehetősen nagy kiterjedésű, szabadtéri tűzzé tud nőni az emberi gondatlanság, figyelmetlenség miatt. Tavaly például Őrhalomban a kerti hulladék égetésének következtében átterjedtek a lángok a szomszédos ingatlanok kertjeire, illetve az egyik lakóház hátsó udvarában található, faszerkezetű melléképületbe is belekaptak. A tüzet a balassagyarmati és a szécsényi tűzoltóknak több vízsugár és kéziszerszám segítségével sikerült csak eloltani. Egy másik esetben a Pest megyei Püspökhatvanban is átterjedt a tűz a szomszédos telekre, ahol különböző faanyagok gyulladtak meg. Ezeket végül a berceli lánglovagok oltották el – mondta Molnár Adrienn.

A megbízott szóvivő arról is tájékoztatta lapunkat, hogy melyek azok a tűzvédelmi előírások, amelyeket a keletkezett növényi és kerti hulladék égetésekor mindenképp be kell tartani.

– Fontos, hogy égetni csak megfelelően kialakított helyen, vagyon és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon lehet. A tűz közvetlen közelében soha ne legyen más éghető anyag – fa, bokor vagy kerti bútor –, se épület, hiszen ezekre könnyen átterjedhetnek a lángok. A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni, illetve csak akkorát gyújtsunk, amekkorát figyelni is tudunk. Nélkülözhetetlen, hogy legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag – víz, homok, tűzoltókészülék – és a lángok oltásához szükséges kézi szerszám, vagyis gereblye, lapát vagy vasvilla. Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet. Fontos, hogy csak kiszáradt növényi hulladékot égessünk. A nedves, frissen levágott levelek, gallyak meggyújtása ugyanis fokozott füstképződéssel jár – fogalmazott Molnár Adrienn.

Kifejtette továbbá: az égetés befejeztével minden esetben győződjünk meg arról, megfelelően eloltottuk-e a tüzet. Gondoskodni kell továbbá a visszamaradt parázs vagy hamu lelocsolásáról, illetve földréteggel történő lefedéséről is. Amennyiben mégis bekövetkezne a baj, hívjuk a 112-es segélyhívó számot és kérjük a tűzoltók segítségét!

Bírságot is kaphat a szabályszegő

– Az a személy, aki a szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ez az okozott károk megtérítésén túl húszezertől akár hárommillió forintig is terjedhet – tudta meg lapunk Molnár Adrienntől. A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője hozzátette: amennyiben a jogszabály másként nem rendelkezik, akkor külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója legfeljebb 10 hektár egybefüggő területen végezhet irányított égetést. Ennek az időpontját, terjedelmét, földrajzi koordinátákkal vagy helyrajzi számmal megadott helyét a megkezdés előtt 5 nappal írásban be kell jelenteni az illetékes hivatásos katasztrófavédelmi szervezet területi szervéhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában