bajtársiasság

2020.10.07. 19:58

Három keréken jött a baráti segítség a sérült gyarmati tűzoltóhoz

Közel két éve érte a kis híján végzetes baleset a Balassagyarmaton élő tűzoltót, Kovács Pétert, aminek következtében fél oldalára lebénult. A férfi nagy vágya volt, hogy a mozgásszervi rehabilitációját elősegítve beszerezzen egy háromkerekű járművet. Kívánságát a barátai teljesítették.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: L. B

Az Ipoly partján, 2018 decemberében, horgászás közben érte a szörnyű baleset Kovács Pétert. A negyvenkét esztendős, kisportolt, vidám férfi élete ettől kezdve teljesen megváltozott. Több agyműtétet hajtottak végre rajta az orvosok, mire megkezdődhetett a lassú, szakaszos felépülése. Ma már bottal, óvatosan, araszolva sétálni is képes, de bal kezét egyáltalán nem tudja használni.

– Napról napra gyógyulok, szerencsére van akaraterőm, elszántságom, kitartásom és persze sok-sok türelmem, ami nélkülözhetetlen. Nem adom fel soha, mert nem is szabad – mondta Kovács Péter. – Szerencsére a felépülésemben rengetegen segítenek. Lassan tizenhat évessé serdült ikergyermekeim közül a lányom írni tanított, hiszen én eleve balkezes voltam, a fiam a járásban ügyelt rám. Hatalmas támaszom a barátnőm, Adrienn, és a közvetlen szomszédomra, Farkasné Terikére is rendszeresen számíthatok.

Kovács Péter vígan teker a háromkerekűvel a lakótelepi aszfalton, sőt, már a szomszédos utcákban is járt | Fotó: L. B / NMH

Péter egy nap az interneten figyelt fel a háromkerekű kerékpárra. Mondogatta magában, milyen jó is lenne egy ilyen a mozgásszervi rehabilitációja egyik eszközeként, biztosan sokat segítene a lába állapotán, ha gyakran tekerhetné a triciklit. Másrészt nem lehet csak örökké a négy fal között, a szobabicikli vagy a bordásfal társaságában múlatni az időt, minél többet szeretne emberek között, a szabad levegőn tölteni, és nem csak a háztömb körüli sétálással.

Amint ezt a vágyát korábbi kollégái, a Balassagyarmaton és Bercelen szolgálatot teljesítő lánglovagok meghallották, összefogtak terepjárós ismerőseikkel, forintról forintra összegyűjtötték a szükséges összeget, és megvásárolták ezt a speciális biciklit. A Vas megyei katasztrófavédelem közreműködésével Balassagyarmatra szállították és átadták új gazdájának, aki meghatódva vette át különleges meglepetését.

– Ezt a kerékpárt Szombathelyen gyártották, az ára negyedmillió forint, tehát nem olcsó „jószág” – hangoztatta az akció szervezői képviseletében Kundra László. – Péter állapotához és igényeihez igazítva végeztünk rajta néhány átalakítást, így például kizárólag jobb kézzel kormányozható és irányítható, de rendelkezik indexberendezéssel is. Nagy boldogsággal, és Péter felépülésébe vetett tiszta hittel hoztuk el neki ezt az ajándékot.

Kovács Péter azóta vígan teker a háromkerekűvel a lakótelepi aszfalton, sőt, már a szomszédos utcákba is kimerészkedett. Persze csak óvatosan, hiszen folyamatosan figyelni kell minden mozdulatát, ebben hű társa és segédkeze barátnője, Adrienn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában