elpusztult halak

2020.07.24. 07:00

Sokk okozhatta a halak pusztulását a mihálygergei víztározónál

Több olvasónk jelezte szerkesztőségünknek, hogy a Komravölgyi víztározó környékén napok óta kellemetlen szag terjeng és elpusztult halak lebegnek a tó felszínén. A környékbeliek a közösségi oldalon is elkezdték találgatni, hogy mi lehet a probléma. Utánajártunk.

Palchuber Kinga

Mihálygerge, Komravölgyi víztározó. Döglött halak a víztározóban.

Fotó: Hegedűs Márk

Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. kezelésében lévő Komravölgyi víztározó a vérbeli horgászok egyik kedvelt törzshelye, ugyanis az 50 hektáros vízterület ponty, amur, csuka, süllő, harcsa és keszegfélék otthona. Emellett a terület csendje, szépsége és változatos állatvilága a kirándulni vágyókat is a helyszínre csábítja. A napokban a látogatók azonban kellemetlen szagokra és elpusztult halak látványára kezdtek panaszkodni, s a közösségi oldalon is beindultak a találgatások: baj van-e a víztározó környékén?

A Komrai-Hasznosi Horgász Egyesület a mihálygergei víztározó kerítéssel körbehatárolt területén, a mindenkori víz szélétől számított tíz méteren belül – a Magyar Országos Horgász Szövetséggel aláírt alhaszonbérleti szerződésben meghatározottaknak megfelelően – az ÉRV Zrt.-vel kötött együttműködési megállapodásban rögzítettek szerint látja el itt feladatait. Céljuk, hogy a tevékenységi területen a kedvező lehetőségek és feltételek megteremtésével biztosítsák a sporthorgászati és komplex szabadidős tevékenységet a horgászok számára.

Bódi Lajos, az egyesület elnöke kérdésünkre, hogy van-e probléma a víztározó környékén, elmondta: a Nógrád Megyei Kormányhivatal halászati felügyelősége a napokban megállapította, hogy a terület nagyságához viszonyítva nem mérvadó a halpusztulás aránya.

– Csütörtökön egy horgászmester és egy halőr is körbejárta újra az egész tavat, s csupán 15–18 tetemet találtak. Ez csekély szám, a bejelentési kötelezettség a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felé akkor lép érvénybe, ha a halpusztulás mértéke eléri a két tonnát – tette hozzá az elnök.

Kiemelte: az elpusztult halak pár nap alatt elbomlanak, a kellemetlen szagokat elsősorban az algaburjánzás okozhatja.

– A természetes vizek környékén időközönként felüti a fejét csekély halpusztulás, de emiatt nem kell aggódni. A halak jelentős része a hideg időszakban nem táplálkozik, ezért a melegebb időben nehezebben birkóznak meg a változásokkal és stressz érheti őket. A gyors felmelegedés miatt csökken a vízben oldott oxigén mennyisége, amely – párosulva az üledék fokozott bakteriális tevékenységével – a mederfenék közelében oxigénhiányos vízréteget alakít ki. Ez a gyengébb egyedek pusztulásához vezethet – ismertette a lehetséges okokat Bódi Lajos.

Hozzátette: az algák elszaporodása is eredményezheti a halak elhullását, a napsütéses időben a víz lúgossá válik, elérheti a 8–9 pH-értéket is. Emiatt az ammóniumionok szabad ammóniává alakulnak, ami mérgező a kopoltyúsokra.

– Az oxigén dúsítása érdekében az ÉRV Zrt. már több alkalommal is jet-skit vitt ki a tóra. Jelenleg is tart egy feltöltés, amellyel plusz oxigén kerül a vízbe – mondta az elnök.

Ismertette: a nemrég megrendezett horgászverseny előtt több ezer minőségi halat telepítettek a tóba.

Bódi Lajos szerint nem lehet kiszámítani az élőlények új környezethez való alkalmazkodóképességét, így előfordulhat, hogy a változás miatt sokk éri őket.

A szakember mindenkit megnyugtat: a víz nem veszélyes és a horgászat továbbra is engedélyezett.

Egészségesek a kifogott egyedek

Kollégáink is kilátogattak a helyszínre. Ottjártunkkor több olyan horgász is kapásra várt a tóparton, akik rendszeresen pecáznak Mihálygergén. A tó felső partszakaszánál az egyik pecás érdeklődésünkre elmondta: a foszladozó, elsősorban pontytetemek szagát a napokban erősen lehetett érezni. Ugyanakkor ő továbbra is várja a zsákmányt, mert azt tapasztalta, hogy a kifogott példányok egészségesek és ehetőek. A tó gáthoz közelebbi részénél két idősebb férfi horgászott, akik szerint a nemrég megrendezett horgászversenyen szokatlanul sok kapás „leszakadt”. Mint fogalmaztak, a horog miatt megsérült kopoltyúsok napokig vegetálhatnak, mielőtt elpusztulnak a vízben. Hozzátették azt is, hogy a megmérettetés előtt mintegy ötven mázsa halat telepítettek a tóba. Szerintük a nagy meleg szintén okozhatott sokkot az élőlényeknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában