támogatás

2020.07.16. 07:00

Két program is segédkezet nyújt az elesetteknek Mátraverebélyben

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati támogatásával már hónapok óta tart a legszegényebbek életminőségének javítására irányuló munka Mátraverebélyben. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által felügyelt felzárkóztató program pedig a közelmúltban indult el.

Gulyás Edina

Fiatalok a nemrég átadott szabadtéri tornapályán. További területrendezési munkálatokat is tervez a község

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A halmozottan hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatására irányul az a munka, amelynek megvalósítására pályázati támogatást is igénybe vehet a község önkormányzata.

– Mintegy 196 millió forintot nyert a település arra, hogy a program keretében különböző képzéseket szervezzünk. Cél, hogy olyan szakmát tanuljanak a szegénytelepeken élők, amellyel esélyük van elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon – közölte Nagy Attila polgármester, aki arról is beszámolt: – A Nógrád Megyei Cigány Szószólók Szövetsége segíti a munkánkat. Szakembereik mérték fel az igényeket, amelynek alapján kiderült, milyen szakmákat tanulnának az érintettek. Száztizenhat helyivel kötöttünk együttműködési szerződést, akik egyebek mellett tehergépkocsivezető-, targoncás és hegesztőtanfolyamokat végezhetnek majd el.

Mint mondta, a program másik elemeként a lakhatási körülmények javítására további 150 millió forintot fordíthatnak. Ennek köszönhetően lehetőségük lesz arra, hogy a felzárkóztatásban részt vevő helyiek közül többnek is komfortosabb ingatlanokat biztosítsanak. A szegregált területekről így a község más részeire költözhetnek a családok.

Fiatalok a nemrég átadott szabadtéri tornapályán. További területrendezési munkálatokat is tervez a község
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Az önkormányzat már több épületet is megvásárolt, amelyek felújítási munkálatai a közeljövőben elkezdődnek. A település vezetője arra is kitért: már vannak eredményei a programnak: előfordul, hogy egymást figyelmeztetik a szegregátumban élők környezetük megóvására.

– A fentieken kívül a szegénytelepen területrendezést is tervezünk, a romos épületek elbontását szeretnénk megvalósítani – fogalmazott a polgármester, aki arról is beszámolt: – Természetesen vannak nehézségek, de bízunk abban, hogy a program hatására olyan pozitív szemléletet ültethetünk el a hátrányos helyzetű lakókban, amelynek eredményeként a fejlődés hosszú távon folytatódhat. Már azt is jelentős sikerként könyveljük el, ha csak néhány családnak tudunk segíteni. A helyiekkel közösen olyan fejlődési pályára állíthatjuk Mátraverebélyt, amely méltó nemzeti kegyhelyünk, Szentkút hírnevéhez.

Hosszú távú megoldásokat keresnek a problémákra

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által felügyelt Felzárkózó települések elnevezésű program szűkebb hazánk hét településén segíti megnyugtatóan rendezni a rászorulók életkörülményeit. Ennek keretében július elején indult meg az érdemi munka Mátraverebélyben. A kezdeményezés lényege, hogy mindenhol a szükséges, az adott területen felmerülő problémákra adjon egyedi megoldásokat. A célok megvalósítására a községeknek 30 millió forint áll rendelkezésükre. Nagy Attila kifejtette: a program hosszú távon keresi a megoldást a nehéz helyzetben élők felzárkóztatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában