allergén növény

2020.07.31. 11:20

Helikopterről derítik fel a parlagfűmezőket Nógrádban is

Még nem nehezíti meg az allergiások mindennapjait a parlagfű pollenje, de a gyomnövénnyel borított területek felderítése már Nógrádban is megkezdődött. Jelentős összegű, akár ötmillió forintos bírsággal is sújtható az, aki nem irtja ingatlanán a parlagfüvet.

Gulyás Edina

Pintér Zsolt nemti természetvédő egy csokor parlagfűvel a község határában

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

– Szűkebb hazánkban is megkezdődött a parlagfüves területek felderítése. A legveszélyeztetettebbek a könnyen felmelegedő homoktalajok. Azok a földtulajdonosok, akik nem gondoskodnak folyamatosan a használatukban levő ingatlanok parlagfű-mentesítéséről, akár jelentős összegű bírsággal is sújthatóak – közölte Puszta Gergely, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője. – A fertőzött területek földhasználói – a terület nagyságától és fertőzöttségi hányadától függően 15 ezertől ötmillió forintig terjedő pénzbírsággal büntethetők. Az allergizáló gyom elleni védekezés alapvetően a földhasználó kötelezettsége, a hatóság feladata a közérdekű védekezés elrendelésére, illetve a szankciók alkalmazására terjed ki.

Mint mondta, egy tavaly életbe lépett törvényi szigorítás eredményeképpen a föld tulajdonosa nem egy határnaptól kezdődően, hanem a növények fejlettségi állapotához igazodva köteles elvégezni a védekezést. Amennyiben a virágzati tengely megnyúlt és kialakult rajta a virágbimbó, úgy a pollenszóródás veszélye is fennáll, így az egészségügyi kockázatot jelent az arra érzékenyeknek. A mulasztás tehát könnyen megállapítható: abban az esetben beszélhetünk erről, ha a területen nem észlelhető olyan emberi beavatkozás, amely kizárja a virágbimbó kialakulását. Ez ugyanis csak úgy akadályozható meg, ha a földhasználó folyamatosan végzi a mentesítési munkákat.

Pintér Zsolt nemti természetvédő egy csokor parlagfűvel a község határában
Fotó: H. M. / NMH

– A helyszíni ellenőrzést – hivatalból vagy bejelentés alapján – külterületen az ingatlanügyi hatóság, belterületen a jegyző végzi. A helyszíni ellenőrzésről a földhasználót előzetesen nem kell értesíteni, de az esetleges bírságot kiszabó növényvédelmi hatóságnak sem kell felszólító levelet kiküldenie a büntetés előtt – hangsúlyozta Puszta Gergely, aki azt is elmondta: – A helyszíni ellenőrzések előzetesen meghatározott ütemterv alapján a megye összes települését érintik. Miután megállapítják a mulasztást, a növényvédelmi hatóság azonnal elrendeli a kényszerkaszálást. Amennyiben az eljárás alá vont terület újbóli ellenőrzése során megállapítható, hogy megfelelő minőségben elvégezték a mentesítést, növényvédelmi bírságot állapítanak meg. Ezzel egyidejűleg a közérdekű védekezés költségeit is a mulasztónak kell megfizetnie.

Az osztályvezető arra is kitért: az elmúlt évben Nógrád megyébe csaknem kilencmillió forintnyi bírságot szabtak ki. Az alkalmazott szankcióknak is köszönhető, hogy az emberek jobban odafigyelnek a parlagfű szaporodásának megelőzésére. A különféle gyomnövények elleni védekezés elmulasztása miatti bejelentések száma évről évre gyarapszik. Az ellenőrzések az első fagyok beálltáig, hozzávetőlegesen október közepéig folyamatosak. Előzetes információk szerint idén először megyénkben helikopteres felderítés is segíti majd a hatóságok munkáját.

Még nem szórja pollenjeit a gyom

A parlagfű a legerősebb légköri allergén, jellemző tünetei azonban nem különböznek az egyéb allergének által kiváltott tünetegyüttestől. Allergiás nátha, kötőhártya-gyulladás vagy akár az allergiás asztma kialakulása is előfordulhat az arra érzékeny egyéneknél.

Allergiás náthában jellemző az orrnyálkahártya duzzanata, amely nehezített orrlégzést, tüsszögést, orrfolyást és orrviszketést okoz. Kötőhártya-gyulladás esetén a szem ég, viszket és könnyezik, környéke megduzzad. Amennyiben allergiás asztma is kialakul, akkor a betegnél rohamokban jelentkező nehézlégzés lép fel. A parlagfűre allergiások gyakran tapasztalhatják azt is, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztása – görögdinnye, uborka, paradicsom – erősíti a tüneteiket. A heti pollenjelentések szerint jelenleg még elenyésző a parlagfűpollenek száma a levegőben, ennek csúcsa rendre augusztusban várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában