ínyencségek

2020.07.05. 19:58

Cseresznyés és csilis sajtok is készülnek a nemti családi üzemben

A Nemtiben élő Nagy Gergely és családja több évvel ezelőtt kezdett el a tej feldolgozásával, s azon belül is a házi sajtkészítéssel foglalkozni. A kistermelő szívvel-lélekkel állítja elő termékeit, s azt vallja: az ínycsiklandó sajtok készítéséhez csupán fantáziára, türelemre és elhivatottságra van szükség.

Palchuber Kinga

Nemti, Halda sajt telep. Nagy Gergely Nemtiben készíti a háztáji sajtokat családjával.

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Nagy Gergelyt hat évvel ezelőtt a szerelem egy Szolnok melletti kicsiny községből, Nagykörűből csábította Nógrád megyébe. A fiatalember valójában ekkor csöppent bele az állattartás és a gazdálkodás világába. Párja családja már ekkor is foglalkozott a tej feldolgozásával, s azon belül kecsketejből készült háztáji finomságok készítésével is.

– Családi gazdaságunk alapját az állattartás adja, amelyhez néhány évvel ezelőtt társítottuk a különféle tejtermékek készítését. A sógorom Mátranovák külterületén, Kútfő pusztán gondoskodik egy gyönyörű tanyáról, amelynek állatállományát kecskék, juhok és szarvasmarhák erősítik. A gazdaságot jelentő épületegyüttes a területen lévő dombon helyezkedik el, amelyet a köznyelv csak „Haldának” hív. Sajtjaink fantázianeve is innen ered… – mondta Nagy Gergely.

A kistermelőt már a megyébe való letelepedése előtt is foglalkoztatta a sajtkészítés mestersége, s még Nagykörűben, egy jó barátja jóvoltából ismerkedett meg közelebbről e hivatás csodájával. Gergely valójában ekkor vált a sajtok rabjává, majd később Budapesten – sógorával együtt – hivatalosan is kitanulta a tejes finomságok előállításának csínját-bínját.

Ezt követően Dorogházán, kistermelőként kezdte el értékesíteni családjával a sajtokat. A fejlődést szem előtt tartva azonban a helyi gazdálkodó hamarosan Nemtiben, a családi házuk mellett kialakított, új üzemben folytathatja tovább a háztáji sajtgyártást.

– Több ízben készítek friss gomolyát, parenyicát, mozzarellát, camembert és trappista jellegű sajtot, fetát, grillsajtot, valamint füstölt és érlelt sajtokat. A jól elkészített kecskesajtok képesek igazi ízélményt okozni fogyasztójuknak, kiválóan lehet játszani az ízesítésükkel. Kísérleteztem már cseresznyés és diós sajtokkal, de a csilis, a lilahagymás, a paradicsomos-bazsalikomos és az olívabogyós-oregánós ízvilágúak is nagy kedvenceim – ismertette a sajtkészítő, aki a kecsketejen kívül tehéntejből is állít elő finomságokat. Emellett kefír, túró, joghurt és tejföl tartozik még a családi vállalkozás termékei közé.

Nagy Gergely igazi kísérletező, s ha sajtokról van szó, akkor sosem tud leállni az ötletelésben. Így született meg tehéntejből a Galya elnevezésű érlelt félkemény sajt, amely édeskés ízével egyebek mellett az egri bornapokon is lenyűgözte már a látogatókat. A Halda-sajtokkal nagy sikerrel mutatkoztak be a különféle gasztrofesztiválokon, illetve a megye falunapjain és nagyobb rendezvényein is.

– Egyre többen részesítik előnyben a háztáji tejtermékeket, amelynek az lehet az oka, hogy ezek a finomságok mindig megbízható és friss alapanyagokból készülnek, így valódi beltartalommal bírnak – emelte ki Gergely, aki főállása mellett napról napra szívvel-lélekkel hódol a sajtkészítésnek. Mint mondta: bár nagy kreativitást és türelmet igényel a sajtok előállítása, de a végeredményt kézben tartani és a pozitív visszajelzéseket hallani felemelő érzés.

Nagy Gergely a jövőben szeretné még a termékpalettát különleges ízvilágú termékekkel és krémsajtokkal bővíteni, de nagy álma, hogy sajtkóstolókat és workshopokat is szervezzen a nemti portán.

Különböző tejekből, szakértelemmel készülnek az ízletes finomságok

Nagy Gergely szerint egy sajtot elkészíteni egyáltalán nem bonyolult, kis utánajárással bárki kipróbálhatja. – Ha az ember elkezd kísérletezgetni, akkor idővel egyre több apróság fontosságát felismeri. A jó minőségű, friss házi tejen kívül csupán kellő türelemre és fantáziára van szükség. Gazdaságunknak köszönhetően a friss tejhez naponta hozzájutunk, amely a sajtkészítés alapja – mondta Gergely. Ezt követi a tej hőkezelése, ami a minőség és az egészség szempontjából fontos lépés. Hozzátette: attól függően, hogy milyen sajtfajtát szeretnénk előállítani, lényeges, hogy milyen baktériumkultúrát és elkészítési módot választunk. A tejben lezajló folyamatokat egy pH-mérő segítségével lehet ellenőrizni. – Sajtfajtától függően a végső fázis, az érlelés is változó időtartamot és körülményeket kíván – ismertette Gergely, aki a különböző folyamatokat üzemében is szemléltette hírportálunknak. Minél hosszabb egy sajt érlelési ideje, annál értékesebb és izgalmasabb a végeredmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában