fellélegezhetünk

2020.06.19. 07:20

2021-től tilos lesz az avar és a kerti hulladék égetése hazánkban

Jövő évtől tilos az avar és a kerti hulladék égetése Magyarországon.

Sziládi Krisztina

2021. január 1-jétől törlik azt a rendelkezést, amely alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést. Így általánossá válik a tilalom az egész országban. A hazai települések többsége az elmúlt évek során hozott valamilyen nyílt avar- és kertihulladék-égetést valamiképpen megengedő rendelkezést. Így a mostani változtatás több millió embert érint majd.

A törvénymódosítás célja a levegő minőségének javítása, ezáltal a lakosság egészségének védelme. A levegőminőség alakulásában a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és a kerti hulladék égetésének. Sajnos az őszi és a tavaszi kiskerti munkálatok idején megyénkben is sok helyen tapasztalható, hogy egyesek képesek egész falvakat füstbe borítani a kerti hulladékok rendszeres égetésével.

Ugyanakkor örvendetes, hogy az elmúlt években egyre több Nógrád megyei önkormányzat felsorakozott a lakosság egészségét védők sorába, élnek a környezetbarát megoldásokkal, így számos településen rendeletileg tiltott már most is a kerti hulladék égetése egész évben. A zöldhulladék elszállításáról több településvezetés is gondoskodik.

A megye nyugati felében a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft., keleten a VGÜ Nonprofit Kft. látja el a jogszabályok által előírt hulladékgazdálkodási feladatokat, így a zöldhulladék elszállítását is, amit április 1. és november 30. között végeznek.

Azok az önkormányzatok, ahol megszervezték a zöldhulladék elszállítását, különböző módszerekkel élnek. Vannak települések, ahol épített zöldhulladék-tárolók vannak, amelyek tartalmát rendszeresen elviszi a szolgáltató.

A két társaság egyébként az elszállított zöldhulladékból komposztálótelepein jó minőségű komposztot állít elő, ami felhasználható zöldség- és dísznövénytermesztésben, gyümölcs- és szőlőültetvények fenntartható trágyázására, illetve szántóföldi kultúrákban is.

Otthon is könnyen megoldható a komposztálás

Dénes Andrea balassagyarmati kertészmérnök elmondta, kiskerti viszonylatban egy négyfős család számára egy-két, 1–1,5 köbméteres komposztáló szükséges félárnyékos helyen. A szerkezet lehet fa, fonott, műanyag és fémhálós. Lényeges szempont még, hogy jól szellőztethető, szétszedhető és környezetbarát legyen. A jó komposztáló elég szellős és kellően nedves. Amennyiben az anyag túlságosan tömör, megindul a rothadás, mivel nem kap elég levegőt. Ezért úgynevezett barna hulladékot (faág, gally, szalma) kell összekeverni a nedves, puha, fehérjedús zöld hulladékokkal, mint például a fűnyesedék és a falevelek. Ha a barna és a zöld anyagokat egymásra rétegezzük, a száraz rész elegendő nedvességhez jut a lédús zöldből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában