program

2020.06.19. 17:30

Javítanák a hátrányos helyzetűek életminőségét és körülményeit Ecsegen

Félidejéhez érkezett az a hároméves program, ami az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati támogatásával folyik Ecsegen. A községben a szegénytelepen lakók életkörülményeinek javításán dolgoznak már hónapok óta.

Gulyás Edina

A lakhatási feltételek javításához öt házat vásárolt az önkormányzat, egyet pedig építenek

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatása, a szegénytelepeken élők helyzetének javítása annak az összetett programnak a célja, amelyre az önkormányzat pályázott.

– A Központi Statisztikai Hivatal minősítette a faluban lévő Dankó utcát szegregált területnek, ez alapján nyújthattuk be pályázatunkat a minisztériumhoz – fogalmazott Moravcsik Ferenc polgármester, hozzátéve: – A támogatás két részből áll: humán területre 140 millió forintot, a lakhatási feltételek javítására pedig 200 milliót kaptunk.

Mint mondta, az elmúlt hónapokban három képzést is szerveztek, ezeken csak a szegénytelepen élők vehettek részt. A helyiek raktárosként, mezőgazdasági, valamint kerti munkásként végeztek. Utóbbi záróvizsgája a mai napon zajlik. Az oktatás eredményességét mutatja, hogy a raktárosképzésen részt vevők mintegy hetven százaléka talált már munkát. A felzárkóztató programban ezen kívül különböző rendezvényeket tartottak. Három alkalommal szerveztek eddig családi napot, s mindegyik nagyon jól sikerült. A gyerekek különböző szakkörökre járhatnak, kirándulásokat és erdei táborokat szerveztek és szerveznek folyamatosan, hiszen a program csak a jövő évben zárul le.

A lakhatási feltételek javításához öt házat vásárolt az önkormányzat, egyet pedig építenek
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– A nehéz helyzetben élőknek jogász, pszichológus, fejlesztő- és gyógypedagógus is rendelkezésükre áll – hangsúlyozta a polgármester, aki azt is elmondta: – Idegen nyelvi oktatást, életvezetési és adósságkezelési tanácsadást, valamint drogprevenciós előadásokat is tartanak a szakemberek.

Moravcsik Ferenc arra is kitért: a lakhatási feltételek javításához öt házat megvásárolt és fel is újít az önkormányzat, egyet pedig építenek. Az ingatlanoknak – amelyek már félkész állapotban vannak – a szegregátumon kívül kell elhelyezkedniük.

A szegénytelepen csillagpontot hoznak létre, amelyben különböző szolgáltatásokat – egyebek mellett tisztálkodási lehetőséget – vehetnek majd igénybe az itt élők. Az épület előtt játszóteret is építenek. A művelődési házban pedig közösségi teret alakítanak ki.

– A felzárkóztatási program eredményei már láthatóak, elég csak azt megemlíteni, hogy sokan el tudtak helyezkedni a munkaerőpiacon – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: – Eleinte különböző fórumokon szakemberek magyarázták el a fejlődési lehetőségeket az érintetteknek, elsimítva ezzel a kezdeti ellenállást.

A polgármester úgy véli: a gyermekek ebben a kérdésben a legfontosabb célcsoport. Őket a szociális munkások be tudták vonni a programba, a kicsik aktívak voltak. Azonban jó lenne, ha a következő évben lezáródó projekt végeztével nem engednék el az abban részt vevők kezét. Más formában tovább kell kísérni őket a fejlődés útján.

Együttműködési megállapodás is segíti a falvak felzárkóztatását

A hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatása, a szegénytelepeken élők helyzetének és életkörülményeinek javítása céljából tíz Nógrád és Heves megyei település polgármestere írt alá együttműködési megállapodást a közelmúltban Sztojka Attilával, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság vezetőjével. Az érintett települések Nógrád megyéből: Ecseg, Hugyag, Mátraverebély és Szirák, Hevesből pedig Tiszanána, Átány, Mezőtárkány, Kömlő, Tarnalelesz és Kompolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában