kutatás

2020.06.16. 07:20

Gyarmaton a legjobb, Bátonyban a legrosszabb az életminőség

Szűkebb hazánkban Balassagyarmaton a legmagasabb az életminőség – derül ki a rangsorból, amit a HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ készített a magyar járásszékhelyekről.

Tóth-Nagy Orsolya

– Az elemzés áttekinti a 2012–2018 közti, előrelépést hozó időszak városhálózati sajátosságait, rávilágít a járásszékhelyek erősségeire és gyengeségeire, valamint feltárja, hogy a végrehajtott fejlesztések mennyire tudtak hatni a közösség életére és mennyiben bizonyultak sorsfordító jelentőségűnek – mondta el Dr. Csite András, a HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ ügyvezetője.

Nógrád megye tekintetében úgy fogalmazott, hogy ez hazánk legkisebb népességű megyéje, amelynek járásszékhelyei rendkívül sokszínűek. A városok szinte valamennyi életminőségi kategóriát lefedik.

– Salgótarján az ország legalacsonyabb életminőségű megyeszékhelye és a járásszékhelyek rangsorában is az utolsó előtti helyen áll, csak Bátonyterenyét előzi meg. Bár megyeszékhelyként az elérhető szolgáltatások terén kiemelkedő, a népesség elvándorlása, valamint a települési környezet leromlása és a nagyfokú szegénység következtében a városi életminőségindex-értéke összességében alacsony – közölte az ügyvezető.

Hozzátette: Salgótarján a szocialista időszakban felfutott nehézipari ágazatok válságával párhuzamosan évtizedek óta hanyatlott, és a negatív trendek nagyon nehezen fordíthatók meg. A demográfiai problémák, illetve a szegénység gyenge gazdasággal és civil társadalommal, valamint a fiatalok relatíve alacsony képzettségével párosul.

Csite András kitért arra is, hogy a Nógrád megyei járásszékhelyek demográfiai helyzete jellemzően közepes vagy gyenge. Ez alól Rétság jelent kivételt. A kiemelkedő gazdaságú és erős civil társadalommal rendelkező város az elérhető szolgáltatások terén gyenge, emiatt életminősége a jó kategóriába sorolható.

– Általánosságban véve az is elmondható a megye városairól, hogy relatíve jó értékekkel bírnak az erős civil társadalom dimenzióban. Szécsény például ennek a mutatócsoportnak köszönheti jó életminőségű minősítését, hiszen a többi dimenzió terén rendre közepes értékeket ért el. Hozzá hasonlóan Pásztó is elsősorban a civil társadalmi aktivitás miatt került ebbe a kategóriába. Bár a megye városait rosszul érintette a rendszerváltás, a többi magyar járásszékhelyhez képest stagnálás vagy enyhe előretörés figyelhető meg a 2012–2018 közötti időszakra vonatkozóan – hangsúlyozta az ügyvezető.

Balassagyarmattal kapcsolatban Csite András elárulta, hogy Salgótarjánhoz hasonlóan a város demográfiai helyzete rossz, ugyanakkor stabilan jó értékeket ért el az összes többi dimenzióban. Összességében sokkal jobb életminőséget biztosít a megyeszékhelynél, ugyanakkor funkcionális kínálata némileg gyengébb, népessége pedig lényegesen alacsonyabb.

Az ügyvezető szerint az eddigieknél is komolyabb fejlesztésekre van szükség Nógrád megyében ahhoz, hogy az életminőség jelentősen javuljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában