fejlesztés

2020.05.09. 15:25

Felújítják a Legénd és Nézsa közötti útszakaszt

Régi álom válik valóra a megye nyugati csücskében. Mintegy 3,6 kilométer hosszúságban felújítják a Legénd-Nézsa útszakaszt.

Sziládi Krisztina

A teljes útszakasz előreláthatólag július 17-ig zárva lesz

Forrás: NMH

A fejlesztés Legénd felújított belterületi útjától Nézsáig szinte a teljes útszakaszt, illetve Nézsa belterületén belül egy 190 méter hosszú utat érint. A beruházás összege több mint 400 millió forint.

A projekt részleteiről Tunkel Tamás, Legénd polgármestere tájékoztatta portálunkat.

– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai április 29-én lezárták a kérdéses útszakaszt július 17-ig. A félútpályás lezárásnak nem lett volna értelme, olyan rossz minőségű volt már az útfelület. Pillanatnyilag Nógrádsáp felől közelíthető meg Legénd. Mivel a közelmúltban ezen az útszakaszon elvégezték a szükséges kátyúzást, most a megnövekedett forgalom mellett is biztonságosan lehet autózni arrafelé.

Tunkel Tamás elmondta, a hatvanas években a két falu közé épült aszfaltút alapja egy három méter széles szekérút volt. Erre húztak rá egy négy-négy és fél méter széles aszfaltréteget. Ez az évek múlásával rengeteg helyen szétfagyott, széttöredezett.

Most a teljes aszfaltréteget felmarják az alatta lévő kőréteggel együtt, és a megfelelő cementes burkolatalap elkészítése után egy négy és egy hét centiméter vastag aszfaltréteget húznak a felületre.

A teljes útszakasz előreláthatólag július 17-ig zárva lesz

A készülő út átlagos szélessége ötméteres lesz. Jelenleg a fa-, és bozótvágási munkák zajlanak az út szélén, ezt követően a vízelvezető árkokat ássák ki, és négyezer négyzetméter beton mederlapot is beépítenek ott, ahol az erózió olyan mértékű, hogy nagyobb esőzés idején elmoshatná az árkot.

– Némi túlzással azt is mondhatnánk, az új út megépítésével felkerülünk a térképre – mondja a faluvezető. Az idegenforgalmi céljaink, többek között a holland üdülőfalu fejlesztése, bővíthetővé válnak. Várakozásaink szerint a faluban működő vállalkozások is profitálnak majd belőle, és az itteni ingatlanok értéke is jelentősen emelkedni fog – tette hozzá a polgármester.

Elhárulhat végre minden veszély

A legéndi családok nagy része Nézsára járatja gyermekeiket tanulni, mivel 2003 óta nem működik általános iskola a faluban. Napi szinten mind a községi buszok, mind a legéndi faluszolgálat gondnoki busza is naponta többször fordult ebédszállítás és iskolai gyermekszállítás kapcsán. Nem túlzás azt állítani, hogy az utóbbi években már szinte életveszélynek voltak az utasok kitéve. Annak ellenére, hogy az itt élők ismerték az összes kátyút, mégis gyakoriak voltak a balesetek. Nem csak az autókerekek bánták a borzalmas állapotban lévő aszfaltot. Nem kevés kipufogó, olajteknő, lengéscsillapító és egyéb autóalkatrész is tönkrement itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában