kézművesség

2020.04.28. 14:03

Ötvösművészetével valódi értékeket varázsol a palotási ékszerkészítő

– Mindig elvarázsoltak a középkori ötvösmunkák, ékszerek, drágakövek, filigránok, csodáltam a honfoglalók tarsolylemezeit, a hajfonatkorongokat, a palmettás ornamentikát – mondta Kertész Eszter ékszerkészítő népi iparművész.

Szenográdi Ferenc

Kertész Eszter már 1996-ban megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet

Forrás: NMH

Érettségi után kezdett kézművességgel foglalkozni. Mint aranyművész-tanuló szerezte meg az ötvös szakmai gyakorlatot a hajdani Óra- és Ékszeripari Vállalat műhelyében. A rekeszzománc technikát Sisa József gödöllői tűzzománctáborában sajátította el, a rézdomborítást pedig Nagy Vilmos erdélyi mestertől tanulta.

Munkáit a Népi Iparművészeti Tanácsnál zsűrizteti mind a mai napig. Az ügyes kezű, kreatív, tehetséges alkotó 1996-ban megkapta a Népművészet Ifjú Mestere, egy évvel később a Népi Iparművész címet. Közben végzettséget szerzett a kézműves szakiskola ötvös szakán is. Vizsgamunkája a díjazottak között volt. – 2009-ben Budán, a Mesterségek Ünnepén ismerkedtem meg a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének elnökével, Török Jánossal. Tulajdonképpen már ott kértem, hogy vegyenek fel az egyesületbe – idézte fel Kertész Eszter.

Kertész Eszter már 1996-ban megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet
Fotó: NMH

Ez idő alatt nagyon megkedvelte azokat a rendezvényeket, ahol az érdeklődő közönségnek bemutathatja az ötvösmunka szépségét és szakmai rejtélyeit. Egy ideig a Pest megyei Gödöllőn élt, ahol számos tárlaton bemutatta gyönyörű munkáit.

Az Élő Népművészet Országos Kiállításon 1993-ban ezüstplakettet kapott, 1995-ben pedig aranyplakett elismerésben részesült. A Pro Renovanda Cultura Hungariae meghívásos pályázatán 1997-ben első helyezést ért el. Az Élő Népművészet Országos Kiállításán megkapta a Gyémántalma díjat. – Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy 2002-ben munkáim révén ott lehettem Rómában a Magyar héten – mondta az ékszerkészítő mester. Hozzátette: két évvel később a Budafoki Nemzetközi Zománc Biennálén voltak láthatók a különleges alkotásai. A következő évben, az Élő Népművészet Országos Kiállításán megkapta az ezüstplakettet. Az Országos Ékszerkiállításon 2008-ban első helyezett volt. A Budai várban rendezett reneszánsz kiállításon nívódíjat vehetett át. Megtiszteltetés volt számára, hogy 2016-ban az Élő Népművészet Országos Kiállítás meghívóját az ő munkája díszítette. A kiállításon arany oklevéllel díjazták az alkotásait.

Kertész Eszter részt vett Törökországban egy nemzetközi fesztiválon, ahol több ország ötvösművészét láthatta munka közben. Tavaly is kapott meghívót egy nemzetközi fesztiválra, Üzbegisztánba. – Én is, mint mindenki, nagyon várom, hogy véget érjen már a járványveszély időszaka. A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének pályázata lehetővé tette számomra tűzzománc-, ékszerkészítő szakkörök és foglalkozások megtartását, de erre most nincs lehetőségem. Bennem él a remény, mint mindenkiben, hogy mielőbb elmúlik ez a vészterhes időszak, ám addig is visszavonultan dolgozom és alkotok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában