locsolj otthon!

2020.04.12. 20:10

Idézze fel a hollókői húsvétokat, hogy otthon se maradhasson nő szárazon

A koronavírus-járvány miatt idén elmarad a Hollókői Húsvéti Fesztivál. Ennek kapcsán felidéztük, milyenek voltak az előző évek húsvétjai Hollókőn.

K. T.

Locsolás után a jól megérdemelt piros tojást kapták a legények

Forrás: NMH

A kutatáshoz a Hungaricana adatbázisát használtuk, amelyben a Nógrádi Újság, a Szabad Nógrád, a Nógrádi Népújság, a Nógrád, és a Nógrád Megyei Hírlap lapszámai is elérhetőek. A képekre kattintva a korabeli cikkeket is elérheti.

Az első Hollókői Húsvéti Fesztivál 1994. március 11-től április 10-ig tartott, melynek néhány kiemelkedő programja a Legszebb magyar népviseletek kiállítása, a húsvéti szentmise, ételszentelés, hollókői asszonykórus bemutatója, és a kamarahangverseny a templomban.

Nagy Ignác, a község akkori polgármestere nyitotta meg a szín- és formagazdag kiállítást
Fotó: NMH

1997-ben március 29-31. között rendezték meg a programsorozatot, amely tartalmas és látványos kikapcsolódást kínált a híres-nevezetes Ófalu látogatói számára.

Tűz- és vízszentelés, szabadtéri mise, feltámadási körmenet, díszes népviselet
Fotó: NMH

A korábbi évekhez hasonlóan 2004-ben is nagy volt az érdeklődés a hollókői húsvét iránt: a két nap alatt több ezren voltak kíváncsiak a falusi népszokásokra. Húsvét vasárnap szabadtéri szentmisével és az azt követő feltámadási körmenettel vette kezdetét az ünnep. A falu apraja-nagyja népviseletet öltött, a fiúk kútvízzel locsolták a lányokat, az idősebbek a hímes tojásokat készítették.

Az idősebbek a tojásdíszítés különleges tudományát is megosztották a vendégekkel
Fotó: NMH

2006-ban az önmagában is látványos húsvéti fesztivált egész napos folklórprogramok és kézműves-bemutatók színesítették. A vendégek megismerkedhettek például a papírmerítés, a kékfestés, a vessző- és szalmafonás, a csipkeverés és természetesen a tojásdíszítés fortélyaival is.

Locsolás után a jól megérdemelt piros tojást kapták a legények
Fotó: NMH

2015-ben háromnapos húsvéti programsorozattal ünnepeltek Hollókőn, melyre még az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is ellátogatott.

Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete látogatott el a településre
Fotó: NMH

Hollókő egyébként most, helyi, közösségi húsvétolás nélkül is igyekszik őrizni a hagyományt. Azt kérik, hogy otthon senki ne feledkezzen meg erről a szép magyar hagyományról. Felhívást is közzétettek: várják a locsolkodós videókat, és kérik, hogy taggeljék be Hollókőt. A legjobbakat a Hollókő, az élő falu oldalon is megosztják majd.

„Mutassuk meg, milyen kreatívak is vagyunk: rajtunk nem foghat ki semmilyen vírus, ha locsolásról van szó! Legyetek kreatívak, de a legfontosabb a sokszínűség és a vidámság! Amilyenek mi is vagyunk! Hiszen... Nő nem marad szárazon!”

https://www.facebook.com/IloveHolloko/photos/a.489697014419719/3008306192558776/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARCfiodaj6OJNRU-4jPJGNaIYLftSgWxt9vGNQyT4XqDr_TCQOFL4P40lhOc8rRe0MF_SlzWgQ7deLgCZDRSdKkEhUMwVCVlNNtBTrJbR7h30ISfTfrQozazYym_esXFL_5EcXD0AW6lu8WhC62rwwWfDhtg-NNiAX1jIsbiWhnkO1JyIzHnvw6et17I5omJjwZ0TtjfZ0lKn0GOTBtQ0RPKzCGbx-r65n2bo66Onm3L-5ODCjvRDoMl98esVEJQdJGghZyth7RbL7RzLdrV0EcebFAbonySdMGjD7zXSDJgcBkfHK3T1M2PEL6UE6OIE0wymxc8RixljxQ_Bj67QALEyQ&__tn__=-R

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában