otthon marad a vendégkör

2020.04.13. 07:25

A nógrádi szépségipar is küszködik a járvány miatt

Szenvednek a szépségipari szolgáltatók: a legtöbb szalon vendéghiánnyal küzd, nem egy már be is zárt.

Kakuk Klaudia

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Számos szépségipari szakembernek okoz bevételkiesést a fertőzésveszély miatt kialakult helyzet, hiába tartják be a maximális óvintézkedéseket – sokaknak nem érte, nem éri meg nyitva tartani. Habár a szoláriumokat még egy-két ember látogatja, a vendégek sorra mondják le az időpontokat, kerülik a fodrászt, a kozmetikust és a műkörmöst is.

Gulyás Enikőnek néhány hete még tele volt a határidőnaplója, azonban a járvány kirobbanása óta lemondták a lefoglalt időpontok többségét a bátonyterenyei fodrászatban.

– Jelenleg csökkentett nyitvatartás mellett addig dolgozunk, amíg lehet, betartva a szükséges higiéniai szabályokat és a fertőtlenítést – mondta Gulyás Enikő, aki édesanyjával működteti a fodrászatot.

Domonkos Szilvia salgótarjáni kozmetikus egy ideig kitartott – igaz, kizárólag azokat a vendégeket fogadta, akik hozzá hasonlóan maszkot viseltek. Nemrég azonban úgy döntött, hogy átmenetileg szünetelteti szolgáltatását.

– Nagyon nehéz időszak lesz ez anyagilag. Tizennégy éve dolgozom, eddig egy hétnél tovább nem voltam távol a szalontól – mondta a szakember, aki klienseivel abban egyezett meg, hogy addig „tologatják” az időpontokat, amíg a helyzet jobbra nem fordul. Hozzátette: otthonról továbbra is a vendégek rendelkezésére áll – mind telefonon, mind pedig az interneten keresztül –, ha tanácsra van szükségük.

– A vendégek számára egy-egy itt eltöltött óra többet jelent egy tökéletesre lakkozott körömnél vagy egy csinos hajnál. A szépségipari szolgáltatást nyújtó szakemberek ugyanis nemcsak a testet, hanem a lelket is ápolják minden egyes alkalommal – vallja Szegedi Erika kéz- és lábápolási szakember, műköröm-stylist.

Mint mondta, ha a szépségipari dolgozók elesnek kenyérkereseti lehetőségüktől, sok család kerülhet kellemetlen helyzetbe.

– Áprilistól szerettem volna újraindítani kibővített szolgáltatásaimat. Őszintén szólva tanácstalan vagyok, hiszen a jelenlegi körülmények között belevágni valamibe nagy felelősség és rizikó. Ugyanakkor, ha az ember nem tesz semmit, a megélhetése forog kockán. Az pedig senkitől sem várható el, hogy anyagilag kisegítsen – mondta a szakember.

A barnulni vágyók általában március-május környékén rohamozzák meg a szoláriumokat. Egy részük már bezárt, de a többi egyelőre zavartalanul működik.

– Éppen a szezon közepén járunk, de a mostani időszakot egy nagyon gyenge őszihez tudnám hasonlítani. Átmenetileg háromig vagyunk nyitva, de félek attól, hogy be kell zárnunk. A kilincstől kezdve, a villanykapcsolón át mindent fertőtlenítünk, gumikesztyűben és maszkban fogadjuk a vendégeinket – mondta Csemniczky Rita, egy szolárium tulajdonosa. Hozzátette: tart attól, hogy se a bérleti díjat, se a rezsit nem tudják majd fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában