Parassapusztán az ingázók és a kamionok előtt is megnyitják a határt

Az ingázóknak igazolniuk kell, hogy 30 kilométeres körzetben dolgoznak.

Nool

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A szlovák-magyar határt érintő megegyezésről számolt be az operatív törzs március 19-i tájékoztatóján Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője. Eszerint a két ország megegyezett, hogy az országhatártól számított 30 kilométeren belül található munkahelyekre a szomszéd országok munkavállalói eljuthatnak, ez hat határt érint, köztük a Nógrád megyei Parassapusztát is. 19-én reggel átléphették már a határt, de péntektől munkáltatói igazolással kell bizonyítaniuk, hogy ezen a területen belül dolgoznak.

Szijjártó Péter közösségi oldalán számolt be arról, hogy a cseh, szlovák és osztrák kollégáival folytatott videókonferencián további fontos döntések is születtek, hiszen „közös érdek a kamionforgalom folyamatosságának biztosítása az emberek ellátásának fenntartása érdekében.” Ahogy írja, a szlovákokkal arról állapodtak meg, hogy három határátkelőhelyet érint a döntés, a nógrádi Parassapuszta mellett Rajkánál és Tornyosnémetinél kelhetnek át a kamionok. Az osztrákoktól kérték a hegyeshalmi határátkelőhelynél a kamion és személygépkocsi forgalom szétválasztását, amelyet már el is kezdtek.

Emellett kezdeményezték a szlovákoknál a komáromi határátkelőhely újranyitását is a magyar és szlovák állampolgárok személyforgalma számára.

A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint ugyanakkor a komáromi határátkelő nem lesz nyitva továbbra sem a személyforgalom előtt: mint írják, csupán Rajka, Tornyosnémeti, Parassapuszta, Vámosszabadi, Esztergom és Sátoraljaújhely átkelője használható.

Sorompó

Az új koronavírus terjedése miatt az elmúlt napokban számos korlátozó intézkedést vezetett be Magyarország és a környező országok is. Miután határainkat a külföldi személyforgalom elől lezárták, a hegyeshalmi átkelőnél óriási torlódás alakult ki. Ezt feloldandó, folyamatos kormányzati és rendészeti egyeztetés zajlott a környező országokkal, így március 18-án este meg tudták indítani a Szerbiába, Romániába, Bulgáriába tartó tranzit átmenő- és a személyforgalmat.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában