Adományokkal segítik a járvány elleni küzdelmet a nógrádi politikusok

Maszkokkal, tiszteletdíjuk felajánlásával és pénzadományokkal támogatják megyénk politikusai a nógrádi kórházakat, illetve az olyan polgárokat, akik az új koronavírus járvány miatt elvesztették a munkájukat.

T.-N. O., P. K., V. E.

Forrás: Becsó Zsolt Facebook oldala

Pásztó önkormányzatának képviselői, a külsős bizottság tagjai, az alpolgármester és a polgármester is felajánlotta április havi tiszteletdíját és fizetését a helyi Margit Kórház alapítványának. Ennek köszönhetően összesen 2 millió 250 ezer forintot adományoznak az intézménynek.

Farkas Attila, a város polgármestere elmondta, hogy céljuk a járvány elleni küzdelemben és megelőzésben résztvevő egészségügyi dolgozók munkájának a támogatása. Ezen túlmenően a Polgári Pásztóért Alapítvány is várja minden segítőkész személy pénzbeli felajánlását, amelyet szintén a városi kórháznak juttatnak majd el.

A település vezetője azt is elárulta, hogy az önkormányzat várja az önkénteseket is, akiknek van ideje és energiája, hogy másokon segítsenek. Kizárólag azonban 60 év alatti és egészséges személyek jelentkezhetnek.

– Összefogunk állítani március 30-ig, hétfőig egy csapatot, akik között felosztjuk majd a közegészségügyi veszélyhelyzet kapcsán felmerülő feladatokat – közölte Farkas Attila. Hozzátette: olyan lakosok jelentkezését várják, akik személyesen tudnak segíteni, akár kézbesítőként vagy sofőrként. Ezen felül gépjármű, technikai eszközök, fertőtlenítők és egyéb dolgok felajánlását is szívesen fogadják. Természetesen az önkéntesek védőfelszerelésről az önkormányzat gondoskodik.

Farkas Attila végül kiemelte azt is, hogy elengedhetetlen, hogy ebben a helyzetben a lakosság összefogjon és, akik tehetik, segítsék a másikat. Mint mondta, fontos, hogy mindenki vigyázzon családtagjaira és ismerőseire is.


Összesen 1500 darab maszkot vásárolt és juttatott el két országgyűlési képviselő, Becsó Zsolt és dr. Becsó Károly a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházba és a pásztói Margit kórházba.

– A megyei kórháznak 400, a pásztói intézménynek 100 darabot adományoztunk. A többi maszkot 47 településre a polgármesterekhez vittük el. Salgótarjánnak 100, Bátonyterenyének és Pásztónak pedig 50-50 darabbal segítettünk. A maradék maszkot lakosság szerint osztottuk szét, így a legkisebb település 10-et, az utána következő 15-öt, a legnagyobb falvak pedig 20-at kaptak – mondta el Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő.

Hozzátette: folyamatosan érkeznek hozzájuk megkeresések, amelyeknek igyekeznek mindenben eleget tenni. A maszkokon kívül pénzadományt is felajánlanak a salgótarjáni, pásztói és bátonyterenyei polgári alapítványok számára. Becsó Zsolt hangsúlyozta: kötelességüknek érzik, hogy ebben a helyzetben támogassák a fontos célokat és összefogjanak. A képviselő bízik benne, hogy ebben a helyzetben mások is így gondolkodnak.


Kanyó András Csaba, Vizslás alpolgármestere felajánlotta tiszteletdíját egy olyan falubeli számára, akinek családja megélhetése veszélybe került, mert a koronavírus miatt elvesztette a munkáját.

– Eddig még nem keresett meg a településünkről senki azzal, hogy szüksége lenne az összegre. Olyan ötletekkel már annál inkább, hogy hogyan lehetne segíteni és tájékoztatni az embereket, amely felvetéseket nagyon szívesen fogadtam. Örömmel töltött el, hogy nem sokkal a bejegyzésem megjelenését követően az egyik képviselőtársam példámat követve csatlakozott a felhívásomhoz, így ő is segítséget nyújthatott egy családnak. Úgy gondolom, hogy ez a díj viszonylag csekély – 30 ezer forintos összeg –, de a rászorulóknak sokat segíthet. Ezért bízom benne, hogy lesznek még olyan társaim, akik hasonlóképpen cselekednek majd – mondta Kanyó András Csaba.

Hozzátette: azt is reméli, hogy hamarosan az önkormányzattal közösen is egyeztethetnek arról, hogy a településen kik azok, akik segítségre szorulnak, és miben tudják őket támogatni.


Több városi alapítványhoz hasonlóan a Polgári Salgótarjánért Alapítvány is adománygyűjtésbe kezdett. Céljuk, hogy a befolyt összeggel a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban dolgozó orvosok, ápolók és önkéntesek munkáját támogassák a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Mivel az adománygyűjtés szabályai szigorodtak, erre most csak pénzbeli formában van lehetőség. Az adományokat az alapítvány számlaszámára várják, amely a közösségi oldalukon megtalálható. Április 10-ig, péntekig bárki utalhat, aki szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy az életmentők minél jobb körülmények között dolgozzanak.


A Megyei Közgyűlés Alelnöke Bablena Ferenc, a kilencedik éve tartó Kínai együttműködés egyik fontos állomásának nevezte a Szent Lázár Megyei Kórháznak nyújtott segítséget. A Fujianiak Magyarországi Egyesülete a koronavírus elleni küzdelemben a kórház számára 1.000.000, Ft adományt ajánlott fel. A felajánlást Dr. Laczkó Tamás főigazgató főorvos vette át Bablena Ferenctől.


Stayer László, Szécsény város polgármestere létrehozott az önkormányzatnál egy elkülönített számlaszámot a járvány miatt krízishelyzetbe került szécsényi emberek számára.


Ahogy arról korábban beszámoltunk, Bátonyterenye önkormányzata hétfőn háromezer darab szájmaszkot adományozott a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórháznak. A maszkokat Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere és Letovai Zoltán alpolgármester juttatta el az egészségügyi intézménybe. Az adományokat dr. Laczkó Tamás főigazgató főorvos és Kaszás Erika gazdasági igazgató vette át – adták hírül a kórház közösségi oldalán.

A városvezetés nem először segített: az elmúlt héten a Fidesz helyi önkormányzati képviselői és külsős bizottsági tagjai egy havi tiszteletdíjukat ajánlották fel a járvány elleni küzdelemre. A polgármester és az alpolgármester szintén havi fizetésüket és költségtérítésüket fordítják a vírus elleni védekezésre.

Legutóbbi híreink a koronavírussal kapcsolatban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában