interjú

2020.01.05. 15:35

Új kötet született a diósjenői helytörténész tollából

A Nyugat-Nógrád helytörténészeként ismert Végh József új művében Gárdonyi Géza neves író és Szarvassy Margit tanítónő szerelmét dolgozta fel.

Lászlók Judit

Végh József új művében Gárdonyi Géza neves író és Szarvassy Margit tanítónő szerelmét dolgozta fel

Forrás: NMH

Fotó: Teknős Dominik

– Hányadik a sorban a Gárdonyi Géza szerelme: Szarvassy Margit tanítónő című könyve?

– Ha minden alkotást számítunk, akkor száz fölé tehető a lista. Ezek közé tartoznak azok a kisebb terjedelmű falubemutató kiadványok, amelyeket a Honismereti Kiskönyvtár számára írtam. Ezen kívül készültek évkönyvek és falumonográfiák, valamint feldolgoztam Czinka Panna életét is.

– Rokonságban áll a tanítónővel.

– A könyv történetének főszereplője, Szarvassy Margit a dédnagyapám húga volt.

– Miért érezte úgy, fontos, hogy megírja ezt a történetet?

– A rokoni szálaknak köszönhetően a családunk birtokába került egy sor ereklye Gárdonyi Gézától, Jókai Mórtól, valamint a Feszty család kiváló festőművészeitől. Ezek főként dedikált könyvek, festmények, képeslapok és fényképek. Ezt kívántam feldolgozni és közzé tenni. Hozzátenném, hogy a birtokomban van Jókai Mór kezének másolata. Az eredeti kézszobrot Donáth Gyula – a tatai óriás turul alkotója – készítette. Ez adta az ötletet, hogy alapítsunk egy irodalmi díjat Jókai-díj néven.

Végh József új művében Gárdonyi Géza neves író és Szarvassy Margit tanítónő szerelmét dolgozta fel
Fotó: Teknős Dominik / NMH

– Mennyi idő alatt készült el az írásmű?

– Évtizedek óta gyűjtöttem hozzá az anyagot, valamint a családtörténeti vonatkozásokról is sok forrás került elő a korabeli sajtó hasábjairól. Régi vágyam volt, hogy megjelenjen ez a könyv, amelynek kiadását végül nővérem, Erzsébet támogatása tette lehetővé.

– Miről szól a kötet?

– Talán úgy is fogalmazhatunk, hogy három téma bontakozik ki a könyv olvasása közben. Részben egy kis családtörténet, hisz a szudétanémet Szarvassy család felmenőit az 1700-as évek végéig tudjuk vezetni. A második terület, amit az alkotás feldolgoz, egy kis irodalomtörténet, hiszen Gárdonyi Géza élete is kibontakozik, és találkozhatunk az irodalmi, művészeti életnek egy sor kiválóságával. A harmadik, amibe bepillantást nyerhetünk egy kis kortörténet, amelyben megismerhetjük a legjelentősebb művészeti központnak, a Feszty Szalonnak az életét.

– A kutatómunka során milyen érdekességekre bukkant a főszereplő életével kapcsolatban?

– Szarvassy Margit művelt, több nyelvet beszélő tanárnő volt, aki még tankönyvek írására is vállalkozott. Jártas volt a művészetekben, gyakran fellépett énekkel, verssel a koncerteken. Ezáltal úgy gondolom, hogy méltó párja lehetett volna Gárdonyi Gézának, ám a sors máshogy rendelkezett.

– Mit gondol erről a szerelmi viszonyról?

– Hat éven keresztül kerülgették egymást, de igazán egyikük sem merte rászánni magát a házasság jelentette elköteleződésre. Előbb a tanítónő visszakozott, az író kusza családi élete miatt. Később pedig Gárdonyi Géza lépett vissza a házasságtól, a rosszul sikerült első frigye miatt. Én is azt gondolom, amelyet egy méltatója fogalmazott meg Gárdonyiról: „Az Egri csillagok írója egy hozzáillő komoly nőbe volt szerelmes, de gyávának bizonyult magához kapcsolni. Eljutott a boldogság kapujához, kezét rátette a kilincsre, de azt lenyomni már nem volt elég bátorsága”.

Zászlóra tűzték a hagyományőrzést

A Boróka Gyermekjóléti Egyesület adott otthont a könyvbemutatónak, amelyet 2003-ban azzal a közös céllal hoztak létre, hogy önkéntes munkával javítsák a hátrányos helyzetű gyermekek életminőségét. A 12–15 tag elkötelezett önkéntes munkájával több évig sikeresen működött a szervezet Fonyban, nyári programokkal. A fonyi központ alapvetően csak szálláshely volt, többek között ezért is hoztak létre 2012-ben Diósjenőn fióktelepet, ami egy határon átnyúló pályázati támogatás segítségével közösségi központtá vált.

– A Boróka-házban három nagy témakör mentén szervezzük a programokat a család minden tagja számára: természetvédelem, hagyományőrzés és közösségépítés – mondta Pluhár-Schaf Ibolya, az egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában