jegyzet

2019.12.19. 14:22

Túlfogyasztás

Sok tanulmány szerint az év ezen időszakában, mindenki több pénzt költ el a vásárlások alkalmával, mint amennyit eredetileg tervezett.

Lászlók Judit

Az említett felmérések szerint mi, magyarok élelmiszerre, ruhára és szépségápolási termékekre költünk a legtöbbet – fölöslegesen. Azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen, aki ilyenkor olyan terméket is megvásárol, amire abszolút nincs szüksége. A boltok óriási akciókkal támadnak, és azt éreztetik az emberrel, hogy ezt nem szabad kihagyni.

Így végül a kosárban landol az árucikk, miközben azzal nyugtatjuk magunkat, hogy ez nem haszontalan dolog, hiszen úgyis jó lesz valamire. Nemrégiben azonban észrevettem, hogy több olyan kozmetikai termék pihen a polcomon, amit még sosem használtam, valamint a ruhásszekrényem is rejt olyan darabokat, amelyeket egyszer sem viseltem. Mentségemre legyen mondva, hogy van azért olyan, amit ajándékba kaptam és nem én vettem.

Éppen ezért a napokban eldöntöttem, hogy megpróbálok tudatosabban vásárolni. Először azt tűztem ki célul, hogy az eddig bontatlan szépségápolási készítményeket fogom elhasználni, és csak akkor veszek bármelyikből is újat, ha azok teljesen kifogynak. A nem használt ruhákat pedig kiselejteztem a szekrényből, és elajándékoztam. Rájöttem, hogy a vásárlás hevében megvásárolt akciós pulóvert sosem fogom felvenni.

A karácsonyi ajándékok vásárlása kapcsán is folyamatosan emlékeztetem magam, arra, hogy ez az ünnep a szeretetről nem pedig az értelmetlen költekezésről szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában