Salgótarján

2019.11.29. 19:50

Németh Lajos szerint vészhelyzetet jelez a váltózó időjárás

A „Könyvtárak az emberért – felelősség a Földért” című rendezvénysorozatban környezetünk védelmére hívta fel a figyelmet, melynek kapcsán az időjós a globális felmelegedésről, valamint annak következményei­ről beszélt.

Kakuk Klaudia

Országos könyvtári napok alkalmából tartott Németh Lajos előadást a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei könyvtárban.

Forrás: NMH

A televízió képernyőjéről már jól ismert időjós előadásában egy globális szintű problémára mutatott rá, aminek következményeit már Magyarországon is észlelhetjük, hiszen a nyári középhőmérséklet 2,1 fokkal volt melegebb a sokéves átlagnál, amitől egyre több gólya gondolja meg magát az őszi-tavaszi költözést illetően.

Hivatásának népszerű alakja szép számú közönség előtt beszélt a Föld átlaghőmérsékletének növekedéséről és annak hosszú távú következményeiről. Németh Lajos szerint most még van visszaút, hogy megelőzzünk egy nagyobb katasztrófát, azonban együtt kell tennünk a Föld éghajlatáért, hiszen az ipari forradalom óta –az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedése miatt Földünk fokozatosan melegszik.

Már csak az a kérdés, ez a folyamat visszafordítható-e, mert ha nem: az évszázad végére a Földünk egy részén olyan éghajlati viszonyok lesznek, ami az emberi lét számára alkalmatlan – hívta fel a figyelmet az időjós. A témával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, van aki szerint csak félelemkeltés és feleslegesen aggódunk. A másik oldal azonban komolyan veszi a problémát és retteg az éghajlatváltozás okozta jövőtől.

Németh Lajos elmondta: a klímaváltozással sokan riogatnak és tájékoztatnak félrevezetően, azonban a kutatók legjobb tudásuk szerint támasztják alá a jelenségeket, így semmi nem maradhat titokban, hiszen a műholdak és a földi mérőállomások adatait nem lehet manipulálni.

Amíg azonban nem érezzük a saját bőrünkön a klímaváltozás következményeit, addig tétlenül figyeljük az eseményeket. Hiába mondjuk, hogy itt kevesebb a szén-dioxid kibocsátás, ha Indiában és Kínában a megnövekedett koncentráció miatt maszkban járnak az emberek. Például Vietnamban egy 6 milliós városra 8 millió kétütemű kismotor jut – szemléltette a globális szintű problémát az időjós.

– A légkör az üvegházhatásért felelős gázokat térségünkbe, a Kárpát-medencébe is elhozza – tette hozzá. A meteorológus felhívta a figyelmet: annak a szélsőséges időjárásnak, aminek jelenleg is tanúi vagyunk, az emberi tevékenység nagy szerepet játszik.

– A szellem még nem szabadult ki a palackból, azonban a dugó már kezdi a végét járni – szemléltette a helyzetet Németh Lajos.

A klímacsúcsok alkalmával, amikor a világ vezetői próbálnak együttesen megoldást találni a problémára kiderült: a szén-dioxid kibocsátás nemhogy csökkent volna, növekedett az elmúlt években, ami jelentősen hozzájárult az üvegházhatás kialakulásához. Ez, ha egy csoda folytán megszűnne, az a hőtöbblet, ami felgyűlt a világ óceánjaiban, még további két évtizedig táplálná a hőmérséklet emelkedését.

Egy fotón bemutatta a sarki jégsapkák olvadását, amivel egy időben emelkedik a világtengerek vízszintje. Ennek hosszútávú következményeképp szigetek, városok tűnhetnek el a jövőben a Föld színéről.

Németh Lajos szerint most még van visszaút, hogy megelőzzünk egy nagyobb környezeti katasztrófát
Fotó: NMH

Németh Lajos nyomatékosította: ha nem sikerült megállítanunk a melegedést a század végére, 4,8 Celsius fokkal lehet magasabb az átlaghőmérséklet, mint az ipari forradalom idején. Ez már olyan mértékű, hogy a Földön csak egy kis terület marad az emberi életre is alkalmas.

Németh Lajos elmondta: összefogva, tudatosan kell elindulni és a változtatás útjára lépni, a jövőre gondolni, hogy unokáink és azok unokái még felnőhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában