rendezvény

2019.11.15. 13:54

Közösségépítésben látják a jövőt a fiatalok Salgótarjánban

Az Europe Direct Nógrád Megyei Tanácsadó Iroda konferenciasorozatot indított az Európai Unió kohéziós politikájáról. Tegnap a sorozat második állomásán – az Alkotmány úti közösségi tér előadótermében – az ifjúságpolitika, az ifjúsági szervezetek és a fiatalok önszerveződésének a támogatása került a középpontba.

Palchuber Kinga

Miklós Rea előadása. Fel kell hívni az emberek figyelmét Salgótarján értékeire

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A rendezvényen elsőként Miklós Rea mutatta be a salgótarjáni Sakkozzuk Ki! akciócsoportot, amely 2015 júliusában alakult azzal a céllal, hogy Salgótarjánban közösségépítő és városszépítő programokat szervezzen. Az előadó elmondta: a csoporttagok életkorából és személyiségéből adódóan is szeretnék népszerűsíteni az olyan innovatív és kreatív megmozdulásokat, amelyek Nógrád megyében nem terjedtek még el, de erőteljes felhívó jelleggel vonják magukra az itt élők figyelmét.

Miklós Rea hozzátette: szükség van a városnak olyan közösségi kezdeményezésekre, amelyek erősítik a városszeretetet és felhívják a figyelmet értékeinkre. Az akciócsoport működése jó példa lehet arra a fiataloknak, hogy nagy dolgokat csak közösen lehet véghezvinni. Az előadó ismertette: kezdetben voltak kisebb virágültetési vagy padfestési akcióik, amellyel szintén színesebbé kívánták varázsolni a várost.

Miklós Rea előadása. Fel kell hívni az emberek figyelmét Salgótarján értékeire
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Az útkeresés során találtak rá a hozzájuk legközelebb álló falfestési irányra: immár a csapat nevéhez kötődik a Rákóczi úti iskola falán és a postai aluljáróban kialakított kültéri fotókiállítás, a Pécskő út elején megvalósított Balázs János szabadtéri tárlat és a Bolyai János Gimnáziumhoz vezető, valamint a Meredek és a Szerpentin út közötti lépcsősor színesítése.

Emellett nagyot álmodtak azzal is, amikor a salgótarjáni Gagarin általános iskola falán idén egy képzeletbeli galaxist keltettek életre.

– Nem vagyunk művészek, ebben pont az a szép, hogy bárki csatlakozhat akcióinkhoz, aki tenni szeretne Salgótarjánért! – emelte ki Miklós Rea, aki fiatal hallgatóságát arra ösztönözte, hogy bátran építsenek saját közösségeket. Miklós Rea, a Salgótarjáni Ifjúsági és Tanácsadó Iroda vezetőjeként arra is kitért, hogy a helyi ifjúsági iroda Magyarország egyik legrégebbi közösségi tere, amely a máig közkedvelt találkozási pont.

Az Önkéntesség személyre szabva című pályázat részleteiről Vadasi Zsuzsa, a Nógrád Megyei Civil Információs Centrum irodavezetője beszélt közönségének, majd Fenyvesi Gábor, a Fejlődő, Élhető és Szerethető Városért Egyesület elnöke az ifjúság önszerveződésének alakulásáról és az ifjúságpolitikai célkitűzésekről tartott előadást. Végül Fenyvesiné Mester Erika, az Europe Direct nógrádi irodavezetője az Erasmus program jelentőségére hívta fel a diákok figyelmét, amelyet egy kötetlen információs beszélgetéssel koronáztak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában