életmentők

2019.10.08. 16:45

Önkéntes mentőszervek mérték össze tudásukat Salgótarjánban

Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az önkéntes mentőszervezetek első országos szakmai vetélkedőjét. A megmérettetésnek a salgótarjáni Tóstrand adott otthont. A versenyre az ország valamennyi megyéjéből és a fővárosból negyvenöt önkéntes mentőszervezet, összesen kétszázharminc ember érkezett, hogy összemérjék tudásukat, felkészültségüket.

Gerhát Karina

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

– Az önkéntes mentőszervezetek jelentősége abban rejlik, hogy az erő megtöbbszörözésével támogatják a hivatásos katasztrófavédelmi szerveket – mondta a verseny megnyitóján dr. Tóth Ferenc, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere örömét és köszönetét fejezte ki azért, hogy első alkalommal a nógrádi megyeszékhelyen rendezték meg a versenyt.

A versenyszámok a hazánkban előforduló katasztrófatípusokra épültek: a viharkárok mellett az árvízi védekezés, az életmentés és a katasztrófák következményeinek felszámolása adta az egyes feladatok témáját. A mentőcsapatoknak a Tóstrand körül kialakított akadálypályán kellett időre teljesíteniük a tíz állomásból álló feladatsort. Üzembe kellett helyezniük például egy zagyszivattyút, és vízszivattyúzással időre meg kellett tölteniük egy tartályt. Egy másik állomásnál a buzgárok – a gát mögött feltörő fakadóvizek – elleni védekezést gyakorolták.

Különösen látványos feladat volt az a feladat, amelyben egy épületben rekedt bajtársukat jelképező bábut kellett kötéltechnikai eszközökkel kimenteniük a versenyzőknek.

Az egész napos versenyt Erdélyi Krisztián, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság általános főigazgató-helyettese zárta le. Beszédében elmondta, hogy mentőszervezetek munkáját mostanra a professzionalizmus jellemzi. Ő maga is nap mint nap találkozik azzal, hogy a hivatásos egységek mellett önkéntes szervezetek vesznek részt a káresetek felszámolásában.

A vetélkedő győztese Zala megye csapata lett, így a verseny vándorserlegét is megkapta. A második helyen Győr-Moson-Sopron, a harmadikon pedig Veszprém végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában