kandalló

2019.10.03. 19:50

A pénzügyminiszter jelenlétében adták át a salgótarjáni tűzhelygyár új üzemcsarnokát

Másfél év alatt, 3,6 milliárd forintból épült új üzemcsarnok a Salgótarjánt egykor naggyá tevő iparvállalatok utolsó mohikánjában, a volt tűzhelygyárban. A 125 éves múlttal rendelkező száz százalékban magyar tulajdonú kandalló- és tűzhelygyár, a Wamsler SE új, modern csarnokában automatizált gépsorok, robottechnológia képviseli a jövőt, de a meglévő gyárépületben is energetikai és eszközkorszerűsítést hajtottak végre. A beruházást a magyar kormány 1,8 milliárd forinttal támogatta a nagyvállalati program részeként.

Palchuber Kinga

Varga Mihály pénzügyminiszter (középen) is körbejárta az új üzemet

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs,

A Wamsler SE – az Opus Global Nyrt. leányvállalataként – Közép-Európa legnagyobb, száz százalékban magyar tulajdonú tűzhelygyára, amelynek piaci részesedése Európában mintegy nyolc százalékos. A salgótarjáni kandalló- és tűzhelygyár modernizációja összesen 13 hónapig tartott úgy, hogy a kivitelezők munkáját az extrém időjárás is megnehezítette. Az üzemcsarnok alapkövét 2018 márciusában rakták le, az építkezés tavaly júliusban vette kezdetét. A cég 125 éves történetének eddigi legnagyobb beruházása 3,6 milliárd forintból valósult meg, amelyből 1 milliárd 786 millió forint a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatása volt, 1,05 milliárd forintot a tulajdonos Opus Global Nyrt. biztosított. A fejlesztés során újra tervezték a gyártási folyamatokat, s megtörtént a jelenlegi termelési eszközök és épületek korszerűsítése és modernizációja: felépült egy 5400 négyzetméteres intelligens gyártó és innovációs központ, és egy kisebb, 840 négyzetméteres csarnok, ahol immár korszerű gépek, automata festősor és hegesztő robotok segítik a további munkát.

Varga Mihály pénzügyminiszter (középen) is körbejárta az új üzemet
Fotó: H.Cs, / NMH

A csütörtöki ünnepélyes üzemavatáson Finta Ferenc, a Wamsler SE vezérigazgatója elmondta: a bátorság, a megbízhatóság és a minőség három olyan erény, amelyből a salgótarjáni cég eddig mindig jelesre vizsgázott.

Az intelligens technológia pontossága és megbízhatósága tovább javítja klasszikus és új termékeink minőségét és versenyképességét. A megduplázott kapacitással, modernizált választékkal eredményesebben szolgálhatjuk ki a hazai és a meghatározó export piacokat – hangsúlyozta a vezérigazgató, aki hozzátette: a térség fejlődése szempontjából kiemelkedően fontos, hogy a beruházás mintegy hétszáz új munkahelyet is teremt.

Dr. Mészáros Beatrix, az Opus Global Nyrt. elnöke kiemelte: továbbra is dolgozóik értékes szaktudására és tapasztalatára kívánják alapozni a fejlődést, a modernizáció jegyében azonban ma már a robotizáció is elengedhetetlen az eredményes működéshez.

Felelős tulajdonosként ugyanakkor ügyeltünk arra, hogy a robotok valóban csak a hiányszakmákban váltsák ki az élőmunkát. A fejlesztés során kiemelt figyelmet fordítottunk a szakképzett munkaerő megtartására és a környezet védelmére is – mondta a tőzsdei befektetési holding elnöke, aki szerint az új üzemcsarnok olyan innovációs központ is, ahol a K+F tevékenység révén a Wamsler SE rugalmasan, a piaci igények változásához alkalmazkodva fejlesztheti termékkínálatát.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő elmondta: a várost egykor naggyá tevő cégek utolsó mohikánja a Wamsler, ezért is kell megbecsülni ezt a fejlesztést, amely a versenyképes technológia kialakításával a biztató jövőbe való hitet hozta el Nógrád és a megyeszékhely életébe.

Fotó: L.B. / NMH

Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter arról beszélt: a fejlesztés választ ad a mai kihívásokra, a legmodernebb 21. századi technológiát alkalmazza.

– A magyar kormány foglalkoztatáspolitikája világos, egy olyan munkaalapú társadalom létrehozását célozza meg, amelyben mindenki, aki tud és akar, dolgozhat. Az észak-magyarországi régió és Nógrád megye gyors ütemben fejlődött az elmúlt években, 2010 óta az egy főre jutó GDP negyven százalékkal bővült a térségben. A gazdasági fejlődés kedvező hatása érvényesült a megyei munkaerő-piaci folyamatokban is – emelte ki a tárcavezető, hozzátéve, annak külön örül, hogy Nógrád megye sem marad ki a magyar iparfejlesztésből és a kormányzat további támogatásáról biztosította a térséget.

Fejlődik a magyar gazdaság és az ipar

A nagyvállalati támogatási program keretében a kormány támogatja az újat alkotni kész és piacképes nagyvállalatokat, a magyar gazdaság további erősítésének érdekében – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. Hozzátette: a kormány 78 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott eddig a cégeknek a program keretében, amelynek köszönhetően több mint kétszáz milliárd forintnyi fejlesztés és 2400 új munkahely jött létre. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: tavaly 5,1 százalékkal növekedett a gazdaság teljesítménye, míg az idei első félévben már 5,2 százalékos volt az emelkedés. Ezzel az uniós rangsorban Magyarország a második helyen áll. Az unió átlagos növekedést tekintve a magyar gazdaság négyszer gyorsabb ütemben növekszik, mint az EU-átlaga, amelyhez a kormány intézkedései – bérnövekedések, versenyképességi program, családok otthonteremtési támogatása, beruházás ösztönző programok – nagyban hozzájárultak. Varga Mihály kiemelte: a magyar ipari termelésbővülése idén nyáron 12 százalékos volt, 2010-től tekintve pedig 45 százalékkal erősödött. A tárcavezető szerint a foglalkoztatás tekintetében is jó helyen állunk: a 12 százalékos munkanélküliség helyett ma már csak 3,4 százalékos munkanélküliségről beszélhetünk, 4,5 millióan dolgoznak országszerte. Kilenc év alatt a kormány 820 ezer új munkahelyet teremtett. Varga Mihály kiemelte: hat éve nőnek a reálbérek Magyarországon, csak az elmúlt egy évben hétszázalékos volt az emelkedés mértéke. A kormány célja a jövőben is a növekedés megőrzése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában