cserháthaláp

2019.09.24. 13:50

Hódító útjára indul Palócka, a nógrádi ruhamárka

Párhuzamos világban élünk: a város és a falu kettőssége lépten-nyomon fellelhető a megyében. Vannak, akik nem is tudnak elmenni a jelenség mellett anélkül, hogy ne kezdenének vele valamit.

Sziládi Krisztina

Bartáné Csordás Anita munka közben balassagyarmati műhelyében. A helyi értékek megbecsülése fontos

Forrás: NMH

Fotó: T.A.

A Cserháthalápon élő, háromgyermekes Bartáné Csordás Anita palóc kultúránkból merítette az ihletet, amikor elkezdett modern stílusú, hagyományos palóc motívumokkal díszített, leegyszerűsített népviseleti darabokat készíteni mindennapi ruhatárunk hordható darabjaiként.

Bartáné Csordás Anita munka közben balassagyarmati műhelyében. A helyi értékek megbecsülése fontos
Fotó: T.A. / NMH

Az egyébként már hat éve kézművestermékek előállításával foglalkozó hölgy idén tavasszal döntött úgy, hogy főállásban folytatja eddigi hobbiját, és a palóc motívumokat modern stílusban szeretné behozni és népszerűsíteni a köztudatba. Így nemcsak jeles ünnepek alkalmával viselhetők ezek a ruhák, hanem a mindennapokban is.

– Mindenütt itt vannak körülöttünk ezek az elfeledett minták – mondja a kreatív vállalkozó. – Talán alul értékeljük a helyi tudást, hajlamosak vagyunk feleslegesnek ítélni a népi kultúrát, pedig nagyon szépen beépíthető a jelenlegi divat világába, egy fiatalos, városi lüktetésbe is. Lehet stílusosan is viselni a népviseletek ihlette hímzéseket, ruhadarabokat.

S hogy miért éppen Palócka lett a ruhamárka neve?

– Még tizenöt éves koromban neveztek el az osztálytársaim Palócnak Esztergomban, ahol csengett-bongott a tájszólásom, ha akartam volna, sem tudtam volna eltitkolni, honnan jöttem – mondja Anita. A palóc motívum – a klasszikus virágminta és a madárka, mely a lelkem szabadságát tükrözi – mindegyik ruhadarabon megjelenik, a kettő ötvözetéből született a név.

A cserháthalápi hölgy elmondása szerint még szügyi állattartó nagyszülei plántálták belé gyermekkorában a szülőföld, a család, a hagyományok iránti szeretet.

Mindaz, amit tőlük kapott, egy életen át kitart, és most a Palócka megalkotásában öltött formát.

Úgy véli, az identitástudat az élet egyik mozgatórugója, el sem tudja képzelni, hogy lehet tökéletes minőséget létrehozni, ha az ember nem szereti szenvedélyesen azt, amit csinál és az embereket.

Bartáné Csordás Anita nem-csak a palóc emberekből meríti az ihletet és az erőt alkotásaihoz. Rendkívül hálás a családjának is, hogy mindvégig támogatták álmai megvalósításában, hiszen rengeteg közös munka és kitartás van a hátuk mögött.

A Palócka márka nem csak ruhadarabokon látható. A pólók és szoknyák mellett különböző kiegészítők is készülnek, táskák, neszeszerek, ékszerek. A cserháthalápi alkotó balassagyarmati műhelye mellett a különböző Nógrád megyei vásárokon és más rendezvényeken is találkozhatnak a csinos portékákkal az érdeklődők.

Vannak közöttük gépi hímzéssel, és kizárólag kézi munkával készített darabok is. Megtudtuk az alkotótól, hogy a kereslettel nincs gond, rövid idő alatt igen népszerű lett a Palócka.

A hagyományos palóc motívumokra ma is vevők az emberek, külföldre szakadt hazánkfiai is viszik magukkal a világ minden tájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában