statisztika

2019.09.19. 06:40

Nógrádban egy életre szól a boldogító igen

Folyamatosan növekszik az esküvők száma, míg a válások egyre inkább csökkenek a megyében – derült ki a legfrissebb statisztikai adatokból.

Tóth-Nagy Orsolya

Az érzelmeké a döntő szó: az emberek szerelemből kötik össze az életüket Illusztrációs fotó: Hüvösi Csaba

Szerte az országban élénkült a házasságkötési kedv az elmúlt években, így Nógrád megyében is. Ráadásul az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) statisztikájából kiderül, hogy nálunk a legkevesebb a válás.

Mint kiderült, 1,704 ilyen eset jutott ezer lakosra 2017-ben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint pedig 2016-ra a felbontott házasságok száma 20 ezer alá csökkent. Tehát elmondható, hogy az utóbbi években csökkent a válások, s ezzel együtt növekedett az esküvők száma. Tavaly az első félévben 22 262 házasságot kötöttek hazánkban, ez év ugyanezen időszakában pedig 24 020 fő tartott esküvőt. Nógrád megyében az idei év első felében pedig 443-an mondták ki a boldogító igent.

Az érzelmeké a döntő szó: az emberek szerelemből kötik össze az életüket Illusztrációs fotó: Hüvösi Csaba

Nagyné Várhelyi Odette, pásztói anyakönyvvezető úgy véli, hogy az emberek elsősorban szerelemből kötik össze az életüket, de vélhetően a babaváró támogatás, a csok és a családi adókedvezmény is közrejátszhat abban, hogy folyamatosan növekszik a házasságok száma. Emellett akadnak olyan párok is, akik azért választják az esküvőt, mert már útban van a közös gyermek.

https://public.flourish.studio/visualisation/683153/

Az anyakönyvvezető azt is elárulta, hogy Pásztóra a megyéből jönnek a legtöbben, de előfordul az is, hogy az ország más területeiről érkeznek. Sőt, éves szinten 3-4 külföldi ceremóniát is tartanak. A legtöbb esküvő a tavaszi és nyári időszakban zajlik, de a téli évszakokban is sokan döntenek úgy, hogy összeházasodnak.

– 2018-ban összesen 54-en mondták ki nálunk a boldogító igent, míg idén augusztus végéig 38 esküvőt tartottunk. Ez a szám azonban növekedni fog, hiszen még nem ért véget az év, és folyamatos az érdeklődés – közölte Nagyné Várhelyi Odette, aki szerint az ember életében még ma is a család jelenti a teljességet.

Salgótarjánban tavaly összesen 181 házasságkötés volt, míg idén nyár végéig 152. Balassagyarmaton 2018-ban 111 házasság köttetett, idén augusztus végéig pedig 77 ilyen ceremóniát rendeztek.

Szabóné Koós Ibolya klinikai szakpszichológus elmondta: feltehetőleg a családtámogatási intézkedések sokaságának köszönhető az általánosan emelkedő tendencia.

A szakpszichológus arra is kitért, hogy a házasság által megerősített kötelék mindig stabilabb két ember között, mint egy élettársi kapcsolat.

– Pszichológiai szempontból örvendetes, hogy növekedett az esküvők száma, mert a gyermek egészséges lelki fejlődéséhez teljes családra, anyára és apára van szükség. Egy olyan vállalt elköteleződés ez, amelyet a pár nyilvánosságra is hoz. Felelősséggel jár, kötelez az, amit kijelentünk és aláírásunkkal megpecsételünk – hangsúlyozta Szabóné Koós Ibolya, aki szerint a recept a boldog házassághoz, ha a felek a legjobb barátjuknak tartják partnerüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában