esély

2019.08.25. 06:40

Roma lányok rögös útját igazgatják Nyugat-Nógrádban

Bari shej, vagyis Nagylány – ezt a nevet kapta az a mentorprogram, amely elsősorban a cigány lányok iskolai lemorzsolódását szeretné megakadályozni. A programhoz való csatlakozás feltétele, hogy az illető nagylány betöltötte a tizedik életévét, roma származású vagy hátrányos helyzetű.

Sziládi Krisztina

Kmetyné Csadó Mária biztos benne, hogy sikerült olyan útravalót adni a lányoknak, amelyből előbb vagy utóbb mindenképpen építkezni tudnak majd az életükben Fotó: Torjay Attila

Megyénkben Tereskén illetve Mohorán működik ez a projekt, ez utóbbi településen Magyarnándorból és Cserháthalápról is csatlakoztak lányok a programhoz.

Összesen harminc lány életét terelgetik a Bari shej program mentorai Mohorán. A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület támogatásával működő projekt a roma lányok továbbtanulási esélyeinek növelését, valamint korai iskolaelhagyásuk megelőzését tűzte ki céljául. A 2018 januárjában indult program két éve alatt számtalan olyan élményhez és a mindennapi életben nélkülözhetetlen tudáshoz segítik hozzá mentoráltjaikat, amit otthon nem kaphatnának meg.

Amikor ott jártunk, éppen csoportfoglalkozáson vettek részt a lányok, amit mentoruk, Kmetyné Csadó Mária vezetett, aki egyébként a program szakmai vezetője is.

Kmetyné Csadó Mária biztos benne, hogy sikerült olyan útravalót adni a lányoknak, amelyből előbb vagy utóbb mindenképpen építkezni tudnak majd az életükben Fotó: Torjay Attila/NMH

– Mindig itt, Mohorán tartjuk a foglalkozásokat, ide jönnek a másik két faluból is a fiatalok. Egy csoport öt főből áll, de nagy különbségek vannak a csoportok között. Vannak olyanok, amelynek tagjai viszonylag jó anyagi körülmények között élő roma lányok, de akad olyan is, amelynek tagjai mélyszegénységben élnek, s a szülők közönye is hozzájárul a nehéz helyzet fenntartásához. Mindenképpen sikeresnek érzem ezt a kezdeményezést, biztos vagyok benne, hogy a lányoknak sikerült egy olyan útravalót adnunk, amiből előbb vagy utóbb mindenképpen építkezni tudnak majd az életükben – mondta Kmetyné Csadó Mária.

A szakmai vezető kiemelte, hogy a Bari shej foglalkozásaira gyakran hívnak külső előadókat, doktornőt, védőnőt is, illetve olyan roma példaképeket, akik tanulás útján tudtak felemelkedni. Így volt már náluk szakmunkás, érettségizett és főiskolát végzett előadó is. Kellenek a jó példák, fontos, hogy a lányok ne csak a mentorokkal találkozzanak, hanem másoktól is tanuljanak. A cél az, hogy legalább egy szakma megszerzéséig eljusson minden résztvevő, és így később biztosítani tudja a saját megélhetését, ne legyen kiszolgáltatott helyzetben. Bevett gyakorlat, hogy időnként a lányok is felkészülnek egy-egy témában, amiből előadást tartanak a többieknek. A csoportban például az egyik lány kézilabdázik, ő nemrég a sportolás jótékony hatásairól, az egészség és a sport összefüggéseiről beszélt társainak.

– Szeretünk ide járni, minden problémánkat személyesen is meg tudjuk beszélni Marika nénivel, választ kapunk a magánéleti kérdéseinkre – mondták a lányok, akik a lelki segítségnyújtáson túl havi ötezer forint értékű természetbeni juttatást is kapnak, amiből aktuális szükségleteiktől függően ruhát vagy tanszereket igényelhetnek. Általában négy-öt havi juttatást egyszerre szoktak levásárolni a mentorok kíséretében.

A Bari shej program mentoráltjainak kirándulásokat is szerveznek, így próbálnak változtatni a szemléletükön, tágítani a látókörüket. Idén nyáron Balatonszemesen táboroztak.

Szívesen képeznék a szülőket is

A lányok mentorálása mindig az egyéni fejlesztési tervek elkészítésével kezdődik, amihez előzetesen felmérik, melyik fiatalnak milyen hiányossága van. A családokat is igyekeznek minél inkább bevonni az egyes eseményekbe, lehetőséget biztosítva számukra, hogy betekintsenek az itt zajló folyamatokba. A mentorok találkoznak a szülőkkel is, így még inkább kiderülnek az őket nyomasztó, megoldásra váró problémák, amiket szintén megpróbálnak kezelni. Kmetyné Csadó Mária úgy látja, akkor lenne igazán hatékony a tevékenységük, ha a szülőket is be tudnák vonni kötelezően a programba. Sajnos a család visszahúzó ereje nagyon erős. Előfordul, hogy a többnapos táborozás során megtanult viselkedési minták a családba való visszatéréskor szinte azonnal füstbe mennek, ezért lenne fontos a szülők képzése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában