mindenki helytállt

2019.06.07. 19:40

Újabb erőpróbán teljesítettek a lánglovagok Balassagyarmaton

Ötödik alkalommal rendezték meg pénteken Balassagyarmaton a Nógrád Megyei Tűzoltók Erőpróbáját, ahol azonban már nem csak szűkebb hazánk lánglovagjai képviseltették magukat.

Nagy Judit Áfonya

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

A tavalyi erőpróbán összesen négy feladattal birkóztak meg Nógrád megye tűzoltói, akik versenyükbe bevonták – játékos módon – a legfiatalabb „kollégákat” is.

Idén összesen 31 jelentkező, köztük 22 nógrádi tűzoltó vett részt a versenyen – amelynek Balassagyarmat, a Civitas Fortissima tér adott otthont –, ahol idén először egy hölgy is megmérette magát. Istványi Nóra katasztrófavédelmi megbízott Heves megyéből érkezett.

– „Bemelegítésként” a tömlőfektetés már hagyományos rutinfeladatnak számított, nehezítést jelentett azonban a két tömlő összehajtása egy speciális dobozba. Ezt követően a versenyzőknek két, homokkal megtöltött vizestartályt kellett felvinniük egy toronyba, az emeletre való feljutást pedig létrák felállításával sikerült hitelesebbé varázsolni. A kismotor-fecskendő felhúzása igazi izommunkának számított, hiszen a fizikai állóképesség elengedhetetlen feltétele a szakmának – mondta Szeles Péter tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője.

Hozzátette: az erőnléti feladatok a kalapácsos versenyszámmal folytatódtak, ahol ötven ütés volt az előirányzott norma. Ez egy káresetnél az épületbe való bejutást, az ajtók ledöntését szimbolizálja. A 80 kilogramm összsúlyú bábu mozgatása szintén kihívás elé állította a versenyzőket: a magatehetetlen személyt jelképező figurát húsz méteren keresztül kellett cipelni, majd a kijelölt bóját megkerülve feltenni azt a hordágyat megjelenítő emelvényre. Az utolsó feladat a súllyal feltöltött gázpalack-cipelés volt. A palackot egy vascsövön keresztül kellett átjuttatni a túloldalra, majd ölbe véve és a jelzőbóját megkerülve ugyanígy visszatérni vele a kiindulópontra. „Levezetésként” palánkmászással ért véget a verseny.

– A versenyszámok között csak pár percnyi pihenő adódott. Könnyítésként engedélyeztük, hogy a versenyzők rövidnadrágot viseljenek, de a bevetési védőruha felső részében, kabátban és sisakban kellett teljesíteni a feladatokat. Akadt feladvány, ahol ezt még egy légzőkészülék is kiegészítette – tette hozzá Szeles Péter.

Az 1. korcsoport nyertese Földi László nógrádi tűzoltó, aki ezzel a vándorkupát is birtokolja, őt követi a dobogón Czifra Zsolt és Handzsúj Mihály. A 2. korcsoportban Papp János diadalmaskodott, mögötte Molnár Gábor és Pásztor János végzett.

A napokban a Nógrád megyei önkéntes tűzoltók is megmérettettek, akik szerint az esemény remek lehetőséget nyújtott a versengésen túl az egyesületek közötti baráti kapcsolatok kialakítására és ápolására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában