döntés

2019.06.29. 06:50

Nógrádi családok is örömmel fogadnak örökbe gyerekeket

Napjainkban egyre fontosabb a családtervezés és gyermekvállalás kérdése. Ez foglalkoztatja azokat is, akiknek nincs, vagy valamilyen okból nem lehet gyermeke.

Nagy Judit Áfonya

Forrás: shutterstock

Az állam egyre több módon és eszközzel igyekszik támogatni a gyermekvállalási kedvet, ám ez nem mindig egyszerű, biológiai úton elérhető cél. A háttérben nemcsak szervi, de akár lelki problémák is állhatnak. Dr. Szabó József, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztálya alá tartozó Szociális és Gyámügyi Osztály vezetője arról tájékoztatta portálunkat, hogy 2018-ban Nógrád megyében 24 gyermeket fogadtak örökbe.

– A Salgótarjáni Járási Hivatal nem vezet statisztikát az örökbe fogadó szülők életkoráról. Általánosságban az a tapasztalat, hogy az 1974 és 1978 között születetteknek engedélyeztek az elmúlt évben örökbefogadást. Vér szerinti gyermeke általában nincs az örökbefogadóknak. A tájékoztatás szerint tavaly egy külföldi állampolgár esete volt kivétel. Nógrádban a leendő szülők általában felsőfokú végzettséggel rendelkeztek, csupán évi egy-két esetben fordul elő, hogy egyedülállóként kérvényezzék az örökbefogadást – mondta dr. Szabó József.

Azok a gyermekek, akikről nem mondtak le szüleik, így nem örökbefogadhatók, nevelőszülőhöz kerülnek; a kormányhivatal tájékoztatása szerint tavaly 69 nevelőszülő volt a megyében.

Az örökbefogadás felelőssége idén is aktuális téma, nemrég Nőtincsen tartották meg az első, nógrádi örökbe fogadó családoknak szervezett találkozót. Az esemény szervezője, egy örökbe fogadó anyuka, Lakatos Judit szerint a találkozó egyetlen célja az volt, hogy fórumot teremtsen családoknak, gyerekeknek.

– Az örökbefogadás sajátos élethelyzet, és míg a legtöbb területen nincs különbség vér szerinti és örökbe fogadott gyerekek között, ám vannak olyan élethelyzetek és kérdések, amik csak az örökbe fogadó családokban merülnek fel – mondta el a szervező.

– Gyakorlatilag egy egész napos találkozó volt a Tópart Vendégházban, amit a nőtincsi önkormányzat, ingyen a rendelkezésünkre bocsátott. Gyerekekkel együtt mintegy 60-an megfordultak a nap folyamán. Szerintem az egyik legnagyobb értéke egy ilyen találkozónak abban van, hogy az örökbe fogadott gyerekek találkoznak sorstársakkal.

Lakatos Judit elmondta, hogy az örökbefogadásra felkészítő tanfolyamon nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekek a kezdetektől ismerjék az örökbefogadás tényét, mégis – főleg vidéken –, ahol ritkák az ilyen jellegű találkozók, ritkán találkoznak a gyerekek más örökbefogadottakkal.

Családi tragédiák az esetek mögött

Az örökbefogadó, örökbeadó, gyermek hármas tagjai általában veszteséggel néznek szembe életük különböző szakaszaiban. Az örökbeadó azért, mert arra kényszerül, hogy lemondjon gyermekének neveléséről, az örökbefogadó részről pedig többnyire meddőségi probléma áll fenn, amit lelkileg nehéz elfogadni és feldolgozni. Sok család számos lombikprogramon és gyógykezelésen esik át sikertelenül, mielőtt az örökbefogadás mellett döntene. A gyermek többnyire gyászként éli meg, hogy vér szerinti szülei lemondtak neveléséről, éppen ezért ez a fajta családteremtés mind az örökbe fogadó szülő, mind a gyermek részéről hosszú, érzékeny folyamat, amely sok törődést és odafigyelést igényel. Az örökbefogadás feltételeiről időben kell tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában