lemezlovasok

2019.04.09. 19:50

Sikert sikerre halmoz a nógrádi house-páros

A nemzetközi hírnév küszöbén áll a két pásztói lemezlovas, Antal Tamás és Nagy Máté, akiknek az egész életét végigkíséri a zene.

Tóth-Nagy Orsolya

Nagy Máté és Antal Tamás a DJ-pult mögött. A zene szeretete hozta össze őket

Fotó: NMH

– Mikor kezdődött a zene iránti szeretetük?

Nagy Máté: – Zenekedvelő családban nőttem fel, így születésemtől kezdve része volt az életemnek. Édesapám révén a funk és soul stílus nagyban befolyásolt, viszont az első igazán meghatározó zenei élményt első osztályos koromban éltem át a Tankcsapda Mennyország Tourist című zenéjét hallva.

Antal Tamás: – Több mint 20 éve egy iskoladiszkóban ragadott magával a hangulat, amit egy DJ adhat át a közönségnek akkor, amikor színpadra áll. Az emberek kedvenc zenéit játssza, ők önfeledten szórakoznak és közben a DJ is “megvalósítja önmagát”, azaz próbálja a saját egyéniségét is belevinni az aktuális fellépésébe. Ez az érzés motivál továbbra is, hogy közönség elé álljak.

– Hogyan ismerkedtek meg?

N. M.: – 16 éves voltam, amikor a palotási Santos Music Hall rezidensi brigádját erősítettem. Itt találkoztunk először Tomival és kezdtünk el beszélgetni. Később kaptam tőle egy lehetőséget, hogy a gyöngyösi Karma2 R&B estjeinek házigazdája legyek.

– Hogyan alakult meg a zenei formáció?

A. T.: – Mint a környéket jól ismerő lemezlovas és partiszervező tevékenykedtem, amikor hallottam Máté munkásságáról. Először Gyöngyösön dolgoztunk együtt, amikor a Karma diszkó programmenedzsere voltam, majd később egy beszélgetés után döntöttünk úgy, hogy közösen kezdünk zeneírásba. Egyikünk sem gondolta, hogy ilyen gyorsan tudjuk kamatoztatni az ő zeneiségét és az én szakmai tapasztalatom.

Nagy Máté és Antal Tamás a DJ-pult mögött. A zene szeretete hozta össze őket
Fotó: NMH

Egyre sikeresebb a Used Disco

A két DJ house zenei stílust játszik. Kezdetektől fogva érződnek a house-os stílusjegyek az általuk írt zenéken. Nemzetközi sikereiket pedig a zenekészítésnek köszönhetik.

A világ egyik legnagyobb múlttal rendelkező house-kiadójánál, a New York-i székhelyű Nervous Recordsnál is jelennek meg összeállításaik. Első nagy dobásuk a Need Me volt, amely szintén az ő gondozásukban látott napvilágot és egy hét alatt a világ egyik legnépszerűbb online lemezboltja, a Traxsource eladási listájának élén landolt. Eddig összesen 20 toplistás zenével büszkélkedhet a két DJ. A legutóbbi két megjelenésük sikere kapcsán a világ vezető elektronikus zenei portálján a Beatporton bekerültek a világ legkedveltebb 150 house-producere közé. A formáció céljai között szerepel, hogy bővítsék nemzetközi és hazai kapcsolataikat, és minél több helyre eljusson a zenéjük.

– Miért pont a Used Disco nevet választották?

A. T.: – Egy baráti összejövetelen beszélgettünk, amikor szóba került az akkoriban Ibizán futó Used & Abused partysorozat, amelynek a neve mindkettőnknek tetszett. Ezenkívül a zenekészítésben van egy technika, amit “sampling”-nek hívnak. Ez azt jelenti, hogy hangokat veszünk át akár egy másik zenéből vagy bármilyen hangszerből újra definiálva azt. A nevünk első fele a Used szó tehát innen ered. A Disco pedig maga a hangzásvilág és a stílusunk alapja.

– Úgy tudom, több emlékezetes fellépésük is volt…

N. M.: – Három évig voltunk Budapest egyik legjobb klubjának, a Teslának a rezidensei. Több világsztár DJ-vel és a hazai szakma összes jeles képviselőjével együtt dolgozhattunk. A budapesti Track Terrace-on például a Tube& Berger előtt, nemrég pedig a világ első számú House producerével, David Pennel állhattunk együtt a Lock Budapest pultjában. Rendszeres fellépői vagyunk a Balaton Sound-nak is. Tavaly nyáron üdítő élmény volt Ibizán fellépni, az egyik legnevesebb tengerparti klubban, de több bolgár felkérésünk is volt már. Évek óta jelöltjei vagyunk a Ballantine’s Muisc Awards-nak, amit ezúton szeretnénk megköszönni a Nógrád megyei lemezlovasoknak, hiszen ők is szavaznak a lista összeállításakor.

– Hogyan tovább, mik a terveik a jövőre nézve?

A. T.: – Idén ötéves a formációnk, ezt egy videoklippel ünnepeljük majd, de jobbnál jobb zenei megjelenések is várhatók. A jövőbeli tervek között első helyen szerepel, hogy egy úgynevezett house-műhelyt, vagy közösséget hozzunk létre. Itt barátainkkal együtt tudunk alkotni stúdiókörülmények között, egymást támogatva, és elősegítve. Négy éve indítottuk el digitális lemezkiadónkat, a Play and Tonic-ot, ami évről évre szép sikereket ér el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában