védekezzünk!

2019.04.19. 11:28

Emberre és állatra is veszélyes kullancsok élnek Nógrádban

A reánk köszöntő tavasz nemcsak a gyümölcsfák virágzását és a mezők kizöldülését hozta magával, hanem a rovarok és más ízeltlábúak gyors tempójú megjelenését is. A beporzó rovarok mellett vidékünk legveszélyesebb állatai is megjelentek már: ezek az emberre és állatra nézve egyaránt káros kullancsok.

Nagy Judit Áfonya

Veszélyes állatok nem nagyon fordulnak elő a megyében, a kullancs viszont súlyos balesetek okozója lehet

Forrás: N.M.H.

Fotó: Torjay Attila

Nemcsak vadállatokra és házi kedvencekre, de emberre is veszélyt jelentenek az elszaporodott kullancsok. A legveszélyesebb fajok mindenkit megbetegítenek, leggyakrabban szúrással és az állat székletével terjesztik a fertőzést. Fontos, hogy a kullancs csípése önmagában nem fertőz, viszont a nyála, ami ilyenkor a véráramba kerül, már tartalmazza a megbetegedést okozó baktériumokat.

Dr. Érsek Ervin balassagyarmati állatorvos mind az emberi, mind az állati oldalról ismeri a témát.

– Harminc éve vagyok a pályán, számtalan fertőzött állatot, elsősorban kutyákat láttam – meséli. – Mi, állatgyógyászattal foglalkozók ki vagyunk téve a veszélynek, én is átestem már Lyme-kóros fertőzésen, amit kutyától átvett kullancs okozott.

Az ember számára veszélyes borelliózis, avagy közismertebb nevén Lyme-kór hordozója a Közép-Európában elterjedt közönséges kullancs. Az állat emésztőrendszeréből a vérszívás során kerül be a megtámadott szervezetbe.

– Kutyák esetében előfordul, hogy 24 óráig tünetmentesek maradnak, ezért nagyon fontos, hogy időben feltárjuk a problémát. A tavaszi séták alkalmával érdemes minden esetben átnézni az állatot, átvizsgálni magunkat is, ha pedig kullancsot találunk, ne akarjuk saját megoldásokkal eltávolítani, hanem kérjük szakemberek segítségét – figyelmezteti dr. Érsek Ervin azokat, akik a néphiedelmek és alternatív gyógyászati megoldások ismerőiként saját hatáskörben kezelnék a kullancs okozta problémát.

Veszélyes állatok nem nagyon fordulnak elő a megyében, a kullancs viszont súlyos balesetek okozója lehet
Fotó: Torjay Attila / N.M.H.

Közép-Európában mintegy két tucat kullancsfaj él, ezek közül kettő az, amelyre különösen ügyelni kell. A már említett közönséges kullancs felelős a Lyme-kórért és a kullancs encephalitis nevű betegségekért. Földrajzi értelemben véve egész Európában és Nyugat-Oroszországban elterjedt. Az utóbbi évek enyhe telei miatt szaporodása felgyorsult, előfordulási területe pedig megnövekedett. A Lyme-kórt terjesztő atkaféle csípése érzésteleníti a behatolás helyét, és gyakran már a piros sebudvar is begyógyul, mire megjelennek az első tünetek. Ha fáradékonyságot, étvágytalanságot és görcsöket tapasztalunk, gyanakodhatunk rá, hogy megfertőződtünk.

A kezeletlen emberi szervezetben később szívizomgyulladás is kialakulhat. A Lyme-kór a kis testű állatokat, elsősorban a kutyákat érinti, ezért érdemes kullancs elleni nyakörvet, csepegtetőt beszerezni az állatpatikákban.

Emberre nem, ám kutyákra különösen veszélyes a dermacentor reticulatus nevű faj, mely a babéziózis nevű betegséget terjeszti. Leggyakoribb előfordulási helye Magyarországon az Északi-középhegység, így térségünkben különösen kell figyelni állatainkra. Magas láz, bágyadtság és véres, barnás vizelet esetén mindenképp állatorvoshoz kell fordulni. Időben elkezdett kezeléssel azonban jó eséllyel gyógyítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában