szemét

2019.03.21. 06:53

Esélyt sem adnak a guberálóknak az új lomtalanítási rendszerrel

Itt a tavasz és vele együtt a lomtalanítás időszaka. Nógrádban nem kell félni a közterületeket hosszú napokig elcsúfító szeméthalmoktól és a guberálóktól: megyeszerte házhoz mennek a lomokért a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek.

Veres Edina

Lomtalanítás Budapesten. Nógrádban már nincs olyan, hogy hulladék borítsa az utcát

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Fekete Zoltán, a salgótarjáni városgazdálkodási nonprofit kft. ügyvezető igazgatója elmondta: idén is házhoz menő formában végzik a lomtalanítást.

– A családi házas övezetben egyéni igények bejelentése alapján egyeztetünk időpontot, míg a társasházaknál ez a közös képviselők feladata. Az ügyfélszolgálaton felhívjuk az igénybejelentők figyelmét arra, hogy a hatékonyság növelésének érdekében, lehetőség szerint próbáljanak maguk mellé még néhány „lomtalanítópartnert” találni, hogy az adott időpontban az utcából ne egyedül tőlük, hanem több háztartásból tudjuk elvinni a lomhulladékokat – mondta portálunknak Fekete Zoltán.

Fördős Attila, a 108 település alkotta Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke lapunknak kifejtette: az érintett terület hulladékelszállítását a katasztrófavédelem szükségellátás keretében biztosítja. Amint a társulás gazdasági társasága, a Zöld Híd B.I.G.G. Kft. az Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től mint felügyeleti szervtől megkapja a megfelelési igazolást, a hulladékgyűjtés teljeskörűvé válik. A társaság közleménye szerint idén bevezetik a házhoz menő lomtalanítást: az új rendszerű szolgáltatás évente egy alkalommal, térítésmentesen, a lakosság igénybejelentése alapján egyeztetett napokon, legfeljebb két köbméter mennyiségig történik majd.

Megkérdeztük az utca emberét is

Kasza Marianna, Salgótarján:

– Személyes tapasztalatom még nincs, de úgy látom, hogy a környezetemben élők örülnek neki. Főleg az idősebbektől hallom, hogy kényelmesebb megoldás, mert így könnyebb megszabadulni mondjuk egy nehéz bútordarabtól. Sokkal esztétikusabb is a réginél, így nem hordják szét a lomokat a guberálók.

Hadusofszki Jánosné, Bátonyterenye:

– Azóta élek a lomtalanítás lehetőségével, amióta néhány évvel ezelőtt bevezették a házhoz menőt. Ezt a megoldást jobban szeretem, hiszen nemcsak kényelmes, de tisztább is. Mindig a megadott időpontban helyezzük ki a felesleges holmikat a kapu elé, ezzel is megelőzve, hogy azt a környékünkön szétdobálják.

Szabó Judit, Pásztó:

– Emlékszem, régen napokig álltak a lomok a megadott helyen, ami finoman szólva sem nyújtottak szemet gyönyörködtető látványt. Ezért is örülök a házhoz menő lomtalanításnak, hiszen most a feleslegessé vált dolgaimat a megadott nap reggelén csak kihelyezem a kapuba, aztán egyszer csak hűlt helyét találom…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában