infrastruktúra

2019.02.26. 14:27

Hatvanmilliós támogatásból korszerűsítették a Dornyay Béla Múzeumot

Hatvanmillió forintos európai uniós támogatási forrás segítségével valósult meg infrastrukturális fejlesztés a Dornyay Béla Múzeumban.

G. K.

Csupán az egyik cél a gyűjteményi funkció ellátása

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A korszerűsítés célja az volt, hogy a Múzeumi és levéltári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései című pályázat keretében az alagsori gyűjteményi raktárakat korszerű, mai igényeket kielégítő terekké alakítsák át. Kétszáz négyzetméter alapterületű, 30 fő befogadására alkalmas tanulmányi raktár, egy oktatótér, valamint egy fotóműterem jött létre.

Csupán az egyik cél a gyűjteményi funkció ellátása
Fotó: NMH

A tanulmányi raktár egyszerre lát el gyűjteményi raktári és részleges kiállítási funkciót, de múzeumpedagógiai foglalkozás is tartozik mindehhez. A tárgyak raktározása mellett további cél még az érdeklődés felkeltése, kielégítése a képző-, a fotó- és a filmművészet iránt, továbbá, hogy megismertessék velük a múzeumban zajló munkát. A fejlesztésbe bevont terekben megtörtént a korszerű állományvédelmi, műtárgytároló- és biztonsági eszközrendszer, a szükséges installáció, valamint a fotós és a vetítőeszközök beszerzése.

Tanulóhelyek

A felújított terek a múzeum alagsorában kaptak helyet. A nagyobb helyiségben tanulmányi raktár, míg a kisebben az elméleti és a gyakorlati műhelymunkának helyet adó oktatóteret és fotóstúdiót alakítottak ki. A cél, hogy a múzeumban őrzött képzőművészeti gyűjtemény jobban hasznosuljon az oktatásban, a ritkán látható állományokhoz való hozzáférési lehetőség szélesebb legyen, és elérhetővé váljanak a digitalizált kulturális örökségi értékek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában