Best of 2018

2018.12.29. 07:00

Kitartással váltak a megye meghatározó termelőjévé Mancsoék

Nem csak tojástermeléssel, de háztáji füstölt termékekkel is foglalkozik a Mancskoként elhíresült mátranováki család.

Szeptemberben mutattuk be azt a háromezer négyzetméteren elterülő gazdaságot, ahol évente több mint 30 ezer tojótyúk és 100-120 hízóból való sertésállomány állítja elő a megye szerte ismert háztáji termékeket.

Tóth Attila és családja egy nagyot álmodva, a hagyományokra és a minőségre alapozva az egri 23-as főúton, Nemti és Mátraterenye között építette fel Nógrádban egyedülálló gazdaságát.

Attila szülei mintegy húsz évvel ezelőtt kezdtek komolyabban tojástermeléssel foglalkozni Mátranovákon, s a 14 éves fiú már ekkor is előszeretettel vette ki a részét a rábízott feladatokból. Ezt követően 2007-ben Mancso Tojás Kft. néven folytatták tevékenységüket, amelybe Attila és bátyja is bekapcsolódtak.

A Tóth család a tyúkok mellett 100–120 hízóból álló sertésállománnyal is büszkélkedik, amelynek fele mangalica.

Először Mátranovákon létesítettek telephelyet – ma itt működtetik feldolgozóüzemüket –, s egy év múlva már a térség meghatározó termelőjévé váltak.

Nemrégiben a megye rendezvényein a hamburgerkészítésbe is belekezdtek, majd szeptemberben a saját sütödéjüket is megnyitották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában