baleset

2018.11.04. 06:51

Részeg sofőr törte totálkárosra a tarjáni állatmentők autóját

Ittas sofőr okozta közlekedési balesetben tört totálkárosra a salgótarjáni Lassie Állatmenhely egyetlen krízisautója. A működésképtelenné vált jármű többek között a kidobott és sérült állatok mentésére szolgált.

Szabó Rita

Már csak a roncstelepre jut el

Fotó: Hegedűs Márk, NMH

– Az állatmentő autó éppen egy nagyon beteg kiskutyát szállított, amikor az ittas sofőr Karancsalja előtt fékezés nélkül, hatalmas sebességgel belecsapódott a hátuljába. Kiszakadt a hátsó futómű, kitört a szélvédő, kinyíltak a légzsákok és ezzel egyidejűleg a biztonságiöv-patronok. A fék és a vezérlés működésképtelen, egyszóval az autó teljesen totálkáros, már csak a roncstelepre tud eljutni. A szerencsével határos módon személysérülés nem történt a balesetben – mondta el portálunk érdeklődésére Paróczai Katalin, a Lassie Állatmenhely egyik önkéntese.

Már csak a roncstelepre jut el
Fotó: Hegedűs Márk, NMH

Hozzátette: ezzel a járművel biztosították a kidobott állatok felkutatását és a sérültek szállítását. A csókáspusztai telephely mellett az állatmenhely nemrégiben új területtel gazdagodott, amit a város önkormányzata és a VGÜ Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. ajánlott fel számára.

Ugyancsak a nógrádi megyeszékhelyen, a Gyurtyános­ban, a régi szeméttelep terü­letén található új telephely építkezési munkálatai is lelassultak, ugyanis az építőanyagokat is ezzel a kocsival szállították.

– A krízisautóval eddig ellátott feladatokat sajnos szüneteltetnünk kell, mivel az állatmenhely egyelőre nem rendelkezik megfelelő anyagi háttérrel a krízisfeladatokat ellátó autó pótlásához – fejtette ki Paróczai Katalin.

A Lassie Állatmenhely önkéntese arról is beszámolt, hogy a balesetet okozó ittas sofőr nem rendelkezett biztosítással, mely tovább nehezíti a helyzetet. Ráadásul a vétkes járművezető véralkoholszintje bőven meghaladta a normál értéket, így a rendőrségi nyomozás hetekig, sőt akár hónapokig is eltarthat.

Egyre nagyobb szükség lenne a segítségre

A Karancs Mentőkutyás Alapítvány azért hozta létre a Lassie Állatmenhelyet, hogy az ebrendészeti telepekkel közösen, feladataikat részben átvállalva befogják a kóbor kutyákat, és megfelelő környezetet biztosítsanak számukra, amíg gazdát találnak nekik.

A Lassie menhely nyolcvan-­száz kutya ellátását biztosítja. A négylábúaknak a hideg idő közeledtével egyre inkább szükségük lenne kutyatápra, alomra és forgácsra, amit az ebek alá tesznek, hogy ne a hideg padlón feküdjenek. A menhelyen dolgozó önkéntesek száma öt és tizenöt fő körül alakul, akik a sétáltatásban és a takarításban vesznek részt.

A tél közeledtével, a hideg időben nagyobb veszélynek vannak kitéve a kidobott állatok. A menhely dolgozói szinte napi szinten találkoznak ezzel a problémával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában