korszerűsödés

2018.10.02. 13:57

Régi gondokat orvosoltak mindhárom terényi beruházással

Régóta húzódó problémákat számoltak fel Terényben három beruházással, amelyek a közelmúltban fejeződtek be.

Sziládi Krisztina

Fotó: Torjay Attila, NMH

Brozsó Andrásné, Terény polgármestere elmondta, hogy a Területfejlesztési Operatív Program energetikai korszerűsítést támogató pályázatának köszönhetően két közösségi épületük is megújult.

– Községünk Szandával és Szandaváraljával közösen működtet egy egészségügyi társulást. Falunk lakosainak állandó gondot jelentett, hogy nagyon kicsi volt az orvosi rendelő, így nem érezték biztosítottnak a megfelelő orvos-beteg kapcsolatot. A támogatásnak köszönhetően sikerült kibővítenünk egy újabb helyiséggel a rendelőt, kialakítottunk egy akadálymentes mosdót, megnöveltük a váró területét és egy új kondenzációs kazánt szereltünk fel. Az épület – amelyben egy orvosi szolgálati lakás is található – teljes külső szigetelést kapott, kicseréltük a nyílás­zárókat, a tetőn pedig egy napelemrendszert helyeztünk el. Mindezek mellett egy kisebb parkolót is kialakítottunk a rendelő mellett – fejtette ki Brozsó ­Andrásné.

Hozzátette: a falu legnagyobb közintézménye, a huszonegy diákkal működő kilencvenéves iskola hasonló energetikai felújításon ment keresztül a program keretében.

Beszántott árkok

A nagyobb esőzések alkalmával – különösen tavasszal, amikor még gyér a növényzet – a település magasabb pontjairól hömpölyögve zúdul le az iszapos, sáros víz Terény központjába. Az összegyűlt és szabadon áramló esővíz a meglévő övárok mellett már kimosott egy másik árkot magának. Régebben ezeken a dombokon is voltak elvezetők, de a mezőgazdasági művelés alatt lévő területeken beszántották őket, nem gondolva ennek a későbbi következményeire. Ezáltal megszűntek azok a vízelvezetők, amelyek a falu két szélére vezették ki a vizet.

A polgármester kitért arra is, hogy a rendkívüli esőzések az elmúlt években sokszor gondot okoztak a faluban. Éppen ezért volt nagy szükség a település vízelvezető árkainak a felújítására.

– A vizet a Szabadság útról összegyűjtő övárok már nagyon megrongálódott, felszakadt a betonaljzat, az oldala pedig kezdett bedőlni. Ezt a problémát most megszüntettük. A katolikus templom mögötti szakaszon megmaradt az eredeti földárok, ezt kimélyítettük és kitisztítottuk az átereszeket. Mivel a templom műemlék, az egyház és a lakosság részéről is az volt a kérés, hogy az árok maradjon meg természetes formájában, így az jobban belesimul a ligetes tájba – mondta Brozsó Andrásné.

A településvezető hozzátette, hogy a községen keresztül csordogáló Szanda-patakon felújítottak egy kis hidat.

Terény lakossága a napokban szüreti mulatsággal búcsúzott a nyártól, ennek keretében adták át mindhárom beruházást.

Kiemelt fotónkon: A falu legnagyobb közintézménye, a kilencvenéves iskola energetikai felújításon esett át – mondta Brozsó Andrásné, Terény polgármestere – Fotó: Torjay Attila, NMH

Címkék#terény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában