Mátranovák/Mártaterenye

2018.09.13. 20:00

A háztáji tojás Mancso-titka: így őrzik a tanyasi hagyományokat Tóthék

A mátranováki Tóth Attila és családja több mint harmincéves állattartó tapasztalattal vezeti gazdaságát, ahol a hagyományra és a minőségre alapozva elsősorban tojástermeléssel és háztáji füstölt termékekkel foglalkoznak. Kitartással és kemény munkával már több éve a megye meghatározó termelői.

Palchuber Kinga

Tóth Attila és családja egy nagyot álmodva, a hagyományokra és a minőségre alapozva az egri 23-as főúton, Nemti és Mátraterenye között építette fel Nógrádban egyedülálló gazdaságát. A famíliát mindenki csak Mancsóként ismeri, s a falusi ragadványnév szűkebb hazánkban ma már egyet jelent a házias füstölt termékek és a tanyasi tojások utánozhatatlanságával.

„A családunk már harminc éve foglalkozik állattartással és gazdálkodással. Édesanyámék gyermekkorom óta ebben a tanyasi szellemben neveltek, s nem tudtam volna elképzelni, hogy felnőtt fejjel is eltávolodjak ettől a világtól…”

– mutatott Tóth Attila a háta mögött elterülő, háromezer négyzetméteren felvirágoztatott helyszínre.

Attila szülei mintegy húsz évvel ezelőtt kezdtek komolyabban tojástermeléssel foglalkozni Mátranovákon, s a 14 éves fiú már ekkor is előszeretettel vette ki a részét a rábízott feladatokból. Ezt követően 2007-ben Mancso Tojás Kft. néven folytatták tevékenységüket, amelybe Attila és bátyja is bekapcsolódtak. Először Mátranovákon létesítettek telephelyet – ma itt működtetik feldolgozóüzemüket –, s egy év múlva már a térség meghatározó termelőjévé váltak.

Hazánkban egyedülálló a Mancsopell baromfitrágya-pellet

A komposztálóüzem felépülésével egy olyan innovatív termék készítésébe is belekezdett a család, amivel Magyarországon egyedülálló módon foglalkozik.

– A gazdaságban keletkezett tyúktrágyát környezetbarát módon hasznosítjuk. A Mancsopell baromfitrágya-pellet természetes növényi tápanyag, amelynek használatával terméshozam-növekedés érhető el. Emellett javítja a talaj szerkezetét, beindítja annak élőflóráját, s megőrzi termékenységét is – ismertette kérdésünkre Tóth Attila.

Ez a szervestrágya-pellet egyedülállóan, a család által megtervezett és évekig tesztelt technológiai sor összekapcsolásának eredményeképpen jött létre. Lényege, hogy a trágyában lévő nedvességet kinyerik a lehető legköltséghatékonyabban, a beltartalmi értékeket megőrizve. Eközben a trágyát magas hőfokon fertőtlenítik, így rosszindulatú baktériumoktól mentes anyagot kapnak. A tulajdonos a háziasszonyok konyhakertjétől egészen a szántóföldi növénytermesztésig ajánlja a pellet használatát.

– Ezután Mátraterenyén építettük fel modern tanyánkat, ahol éves átlagban több mint 30 ezer tojótyúk termeli a tojásokat – mesélte a kereskedelmi vezető, s hozzátette: már hat évvel ezelőtt cégük adta a megye tojásfogyasztásának jelentős részét.

Ezt követően a gazdaság folyamatosan fejlődött: komposztáló- és csomagolóüzemmel is gyarapodott.

– A tojásokat állategészségügyileg ellenőrzött baromfitelepünkön termeljük, és helyben csomagoljuk. A kiváló beltartalmú takarmány, a tiszta ivóvíz és a friss mátrai levegő jó hatással vannak tyúkjainkra. Ennek köszönhető, hogy tojásaink extra sárga színűek és gyönyörű barna héjúak lesznek – közölte Attila. Hozzátette: a tojásokat Nógrádon kívül Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, valamint Budapestre is szállítják. A Tóth család a tyúkok mellett 100–120 hízóból álló sertésállománnyal is büszkélkedik, amelynek fele mangalica.

– Igyekszünk több lábon állni, így immár négy éve saját recept alapján készült, háztáji füstölt termékekkel is boltunkba csábítjuk a lakosságot. A kínálat fő húzóereje a házi kolbász, ám a friss hurkát, a szalonnát és a tepertőkrémet is folyamatosan keresik a hazai ízeket kedvelő emberek – emelte ki Attila.

Elárulta: nemrégiben a megye rendezvényein a hamburgerkészítésbe is belekezdtek, majd a napokban saját sütödéjüket is megnyitották.

– A zsemlét saját készítésű, borsos mangalicapogácsával, házi majonézszósszal, salátalevéllel és sajttal ízesítjük. Emellett hurkát, kolbászt és steakszendvicset is kínálunk vendégeinknek. Már most nagyon sok a pozitív visszajelzés… – mondta büszkén Attila. A család célja, hogy a nógrádi háztáji jó hírét országszerte, s a későbbiekben akár külföldön is terjessze.

 

A telepen harmincezer tojótyúk gondoskodik a friss tojásról, Fotók: Ladóczki Balázs/ Nógrád Megyei Hírlap.

(Borítóképünkön: Tóth Attila és családja a hagyományokra és a minőségre alapozva kínálja termékeit, Fotó:Ladóczki Balázs )

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában